VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

KIRÁNDULÁS SZABOLCSBA

2018 szeptember 1-2

Ezt a hétvégi programot a júniusban elmaradt Skanzen és Állatpark - Nyíregyháza-Sóstó program helyett tervezem. Az első nap csinálunk egy körtúrát Szabolcs-Szatmár-Bereg legérdekesebb látnivalóihoz idegenvezetéssel, a második napon pedig ellátogatunk az Állatparkba.

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRTATKOZNI

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018 augusztus 14

Találkozás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut 2-vel - 5.45 órakor. Indulás 6 órakor

Egy rövid pihenővel megyünk Nyíregyházára, ahol találkozunk az idegenvezetővel. Innen indulunk a körtúrára, melynek során sok érdekes, egyedi látnivalót tekintünk meg, és találkozunk nagynevű történelmi, irodalmi személyek emlékével, - Kölcsey, Báthory, stb. Felkeressük a megye legnevezetesebb egyházi, építészeti, néprajzi és irodalmi látnivalóit, -idegenvezetőnk is sok érdekességet mesél majd a helyekhez kapcsolódó témákról. 

A körtúra tervezett programja:

Vaja: Vay-kastély a XVI. századból. Rákóczi Ferenc is folytatott itt tárgyalásokat a szabadságharc idején

Tákos: XVIII. századi paticsfalu, református templom, kazettás mennyezet, „népi barokk” faragott bútorzat

Csaroda: román-kori templom,  XIV. századi keleti és nyugati stílusú freskókkal

Tarpa: Magyarország utolsó szárazmalma (tarpai ízek megkóstolása, tájjellegű ebéd, MEGLEPETÉS: tarpai szilvapálinka)

Szatmárcseke: Magyarország leghíresebb és egyedülálló temetője, a kopjafás temető.  Kölcsey Ferenc (Himnusz írójának) síremléke

Turistvándi: XVIII. századi vízimalom festői környezetben

Nyírbátor: XV. századi református templom (egyik legszebb gótikus templom Magyarországon), Minorita templom (XVIII. századi Krucsay-oltár)

Máriapócs: Görög katolikus bazilika , zarándokhely

Programunk estefelé ér véget, innen megyünk a szállásra, ahol vacsorát kapunk.

Másnap reggeli után elmegyünk Nyíregyházára, ahol idegenvezetőnkkel egy kb. másfél órás városnézésen veszünk részt. (A skanzen felújítás miatt zárva van!).A városnézés után visszamegyünk Sóstóra, és a nap hátralévő részében hazánk legnagyobb vidéki Állatparkját tekintjük meg. Mindenki kedvére sétálhat és keresheti fel a rendkívül gazdag állatkert sok látnivalója közül azt, ami érdekli.

Fehér tigrisek és cápák közt

A Nyíregyházi Állatpark Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb vidéki állatkertje. Az utóbbi idők látványos fejlesztései az észak-alföldi régió leglátogatottabb turisztikai célpontjává tették a Sóstógyógyfürdői erdőben található állatparkot.

35 hektáron több mint 500 állatfaj mintegy 5000 egyede él itt a földrészek szerint felosztott területen, a látogatók kényelmesen bejárhatják az egész bolygót, megfigyelhetik a kontinensek jellegzetes élővilágát.

Hazánkban itt van a legnagyobb gyűjtemény vastagbőrűekből, nagymacskákból, medvékből, számos ritkaságot láthatunk itt, mint pl. a komodói varánuszokat vagy a Las Vegas-ból érkezett fehér tigriseket.

A nagytestű állatkerti állatokból Magyarországon itt látunk a legtöbbet, a látogatásra a koronát pedig a tengeri kreatúráktól hemzsegő gigantikus akvárium teszi fel, a szórakoztatás fénypontja pedig a napi háromszori fókashow.

Az állatpark látogatása

Zöld Piramis

Magyarországon és a Közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény a háromszintes, 4000 négyzetméteres épület, melynek földalatti szintjén találjuk az Óceanáriumot, 500 ezer literes akváriumával, ahol üvegfolyosóban közlekedve figyelhetjük meg a cápák, ráják, korallok és más tengeri élőlények világát. Ha szerencsénk van, elcsíphetjük a hetente kétszeri cápaetetést is.

Az Óceanárium fölött található az Esőerdő, ahol bemutatkozik Európa legnagyobb komodói varánusz párja, a függőhídon pedig eljutunk az orangután bemutatóhoz és a Félelem barlangjához. A 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva találkozhatunk a hüllők különlegesen gazdag gyűjteményével.

Sarkvidék

Bolygónk örökké fagyos világának lakóival találkozhatunk a modern, panoráma üvegfalakkal felszerelt sarkvidéki bemutató területen. Megfigyelhetjük, hogyan válnak a szárazföldön bájosan esetlenül totyogó pingvinekből a vízben virtuóz módon, kecsesen úszó állatokká. A jegesmedvék itt homokos talajon élnek, és feszített víztükrű medencében úszkálnak.

Tarzan Ösvénye

Tarzan Ösvénye átöleli az egész állatparkot. Ezen a nem mindennapi sétányon haladva a fekete kontinens izgalmas állatvilágával ismerkedhetünk. Láthatjuk a zsiráfcsaládot, etethetjük a Nagydombon lakó páviáncsapatot, találkozhatunk a varázslatos Afrika kultikus állataival, antilopokkal, zebrákkal, wattusikkal, orrszarvúkkal. A Föld legnagyobb szárazföldi állatai, az afrikai elefántok is Tarzan ösvényét gazdagítják, csakúgy mint a törpevízilovak, az oroszláncsalád, a flamingók, a krokodilok és a szurikáták. Itt laknak a gepárdok is, és bepillantást nyerhetünk egy tradícionális maszáj falu életébe is. Olyan ritka állatokkal is találkozhatunk, mint a nyugati síkvidéki gorilla.

Viktória Ház

Az Állatpark legújabb szenzációja, a Zöld Piramis kistestvérének is nevezett épület, mely páratlan építészeti megoldásokkal és különleges állatgyűjteménnyel várja a látogatókat. Krokodilokat, alligátorokat, ritka hüllőket, halakat láthatunk itt, és a ház a különleges s bizarr külsejű állatok gyűjteménye is. A csupasz turkálók és a sörényes hangyászok vagy a halálfejes majmocskák igazán exkluzív lakói a háznak. A ritka szumátrai tigrist is itt nézhetjük meg.

Amerika

Észak-Amerikából bölényekkel, pumákkal, mosómedvékkel találkozhatunk, a dél-amerikai házban pedig megelevenedik a trópusi esőerdők állat- és növényvilága alligátorokkal, keselyű teknősökkel, tapírokkal. A ház mellett vannak apró majmocskák, lámák és félelmetes jaguárok.

Ausztrália

A földrészt jelképező kifutót kenguruk és emuk népesítik be, de az ötödik kontinensre jellemző madarakat és hüllőket is láthatunk.

Kárpát-medence

Végül, de nem utolsósorban, közvetlen környezetünk őshonos vad- és háziállataival is találkozhatunk a nyíregyházi állatkertben. A magyar parasztudvar bemutatja mindazokat a háziállatokat, melyek egykor és ma körülvették az embert. Láthatjuk a használati tárgyakat, megleshetjük akár még a kecske fejését, vagy a csirkék etetését is.

Fóka Show

Hazánkban igazi unikum a napi háromszori fóka show, a bohókás és valószínűtlenül ügyes kaliforniai oroszlánfókák produkcióit a panoráma üvegfallal rendelkező élménymedencében egyszerre több száz látogató tudja megtekinteni.

Egyéb programok

A látványetetések közül vitathatatlanul a legnépszerűbb a cápák etetése. Főszezonban napi egyszeri papagájshow-t is láthatunk, és tevegelhetünk is.

Belépő:  Teljes ár: 3.500 Ft/fő; nyugdíjas: 2.300 Ft/fő;  70 év felett: 600 Ft/fő

Az Állatparkban tett látogatás után két napos programunk véget ér, - indulunk haza. Tervezett érkezés Bp Széna-térre az esti órákban.

Utazás mikrobusszal

Szállás két ágyas szobákban félpanzióval.

Várható költség: 30.300 Ft. Tartalmazza: utazás (busz és útdíjak, szállás 2 ágyas szobákban közös zuhanyzóval, félpanzió (reggeli-vacsora), idegenvezetés díja

A belépőket a helyszínen külön kell fizetni.

Érdeklődés, jelentkezés: vandorbot11@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 87
Heti: 46
Havi: 1 529
Össz.: 54 613

Látogatottság növelés
Oldal: KIRÁNDULÁS SZABOLCSBA
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szentendre skanzen pünkösd 2018 - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »