VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

VARÁZSLATOS SZLOVÉNIA

2016 szeptember 13 - 16

Egy kicsiny ország, mely megannyi szépséggel, érdekességgel várja az odalátogató vándort. Égbe szökő hófödte hegycsúcsok, festői völgyek és szurdokok, ahol látványos vízesések zuhannak alá, hívogató városok, tele történelmi emlékekkel, gyönyörű óvárosokkal, - ez Szlovénia, - ahová 4 napos utunk vezet. A Juli-Alpok vidékét járjuk körbe, mely az egyik legszebb, leglátványosabb alpesi vidék.

szlovenia_5.jpg

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018 augusztus 5

A programra 6 fő jelentkezhet!

Találkozás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut 2-vel, - 5.45 órakor. Indulás 6 órakor.

1 nap: Átlépve a határt, először egy még ma is majdnem színtiszta magyar városban, LENDVÁNállunk meg.A város legnevezetesebb látnivalója a vár, mely egy 1192-ből származó oklevél tanúsága szerint a hahót-nemzetség tulajdonában volt. Később több birtokosa volt a várnak, ahol sok neves személy, király is megfordult, - többek között Mátyás király is tartózkodott itt. A várban több kiállítás is megtekinthető, és itt látható Zala György híres szobrászművész emlékszobája is, aki a  városban született. Alkotásaiban a magyar történelem számos hősi és tragikus pillanatát, személyiségét örökítette meg. Legismertebb szobrai a Hősök-terén találhatóak. Belépő: 4€, csoportos: 3€.

szlovenia_6.jpg

A vár alatt van a Szent Katalin templom, melynek belsejében díszes szentély látható. A szentély alatti kriptában a város kegyurai és jeles egyházi személyiségei nyugszanak.

cerkev_svete_katarine_lendava_4.jpg

5.jpg

A Szent Háromság kápolna szőlőültetvényekkel körülvéve egy 266 méter magas dombtetőn őrködik a város felett. Az egykor híres zarándokhely mai látványossága Hadik Mihály üvegkoporsóban lévő múmiája, aki az 1603-as török elleni csatában halt hősi halált.

kapela_svete_trojice_lendava_1.jpg

kapela_svete_trojice_lendava_2.jpg

A város legújabb sok túristát vonzó látványossága a 2015-ben átadott 53,5 méter magas kilátó, melynek tornyából négy országra - Szlovéniára, Ausztriára, Magyarországra és Horvátországba nyílik kilátás. Belépő: Teljes ár: 7€;  nyugdíjas: 5€.

pyramidenkogel2.jpg

Innen a Dráva partján lévő PTUJ-ban állunk meg, ahol megnézzük a Dominikánus kolostorban berendezett múzeumot és sétát teszünk a várban, melynek legszebb része az impozáns lovagterem, ahol képet kaphatunk a kastély hajdani életéről. A várat 1140-ben III. Konrád parancsára építették, utolsó urai a Herbertsteinek voltak egészen a második világháborúig. Belépő: 6.50€

ptuj_vara.jpg

A közeli PTUJSKA GORA legfőbb nevezetessége a 15 században emelt gótikus templom.

2016_szlovenia_248.jpg

Itt őrzik Szlovénia egyik legféltettebb kincsét, a 15 szd-ból származó Mária domborművet, mely a főoltár fölött látható. A mű középpontjában Mária áll a kisdeddel, fölötte köpönyeget tartó angyalok állnak, alatta 81 alak van megformálva, köztük Zsigmond magyar király is. A templomban ezenkívül még több nagyértékű művészi alkotás is van.

15593332850_dfb220fa24_b.jpg

Továbbutazva CELJÉBAN állunk meg, mely Szlovénia harmadik legnépesebb városa. Leghíresebb birtokosai a Celjeiek – a magyar történelemben Cilleiek, - voltak, akiknek jelentős szerepük volt történelmünkben is. Uralmuk Ulrik halálával ért véget, akit 1456-ban Nándorfehérváron Hunyadi János hívei felkoncoltak. Az Öreg grófi palotában berendezett Helytörténeti múzeumban külön teremben láthatjuk a Cilleiek földi maradványait, - köztük Ulrik koponyáját is, melyen ma is láthatók azok a sérülések, amiket karddal ejtettek a magyar nemesek. A múzeumban gazdag kiállítás mutatja be a város és a környék emlékeit, egészen a római kortól.

31878492.jpg

A Szent Dániel templom a város legidősebb épülete, falát kívül-belül síremlékek domborművei borítják, belsejét gyönyörű középkori freskók díszítik.

45554634.jpg

A Régi Vár 407 m magasról uralja a környéket, ma látható formáját a Cillei grófok alakították ki a 14-15 században.

celje_castle.jpg

Utazunk tovább az Alpok felé. Rövid sétát teszünk KAMNIK óvárosában, ahol a kedves utcák a régmúltat idézik, a mészkőből épült házak, az árkádok, a kapualjak, a boltívek és cégérek együttese romantikus hangulatot áraszt.

kamnik-kicsi_matej-vranic.jpg

Az Öreg Vár 585 méter magas dombjáról szép kilátás nyílik a városra és innen már láthatjuk az Alpok égre törő csúcsait is.

the-kamnik-alps-from-mali-grad-above-kamnik_bobo.jpg

A városiban tett séta után utazunk tovább szálláshelyünk felé, mely a tervek szerint BOHINJSKA BISTRICÁBAN,  a festői szépségű Bohinki-tó mellett lesz.

bohinjska-bistrica.jpg

2 nap: Gyönyörű vidéken vagyunk, körülöttünk a fenséges hegyek 2000 méteres koszorúja, előttünk a Bohinji-tó, - igazi festői táj!

a584be31-2641-4d7c-9403-2bcef99c9821.jpg

Reggel BLED-be megyünk. A világhírű tó partján elterülő kisváros évszázadok óta kedvelt üdülő és pihenőhely.

bledi-to-702x445.jpg

A bledi várkastély egy 140 méterre a tó fölé magasodó sziklán áll. Megnézzük a múzeumot, majd lemegyünk a tópartra. Belépő a várba: 8€. 

blejski-grad-bled-60157_clienthome.jpg

A Bledi-tó gyöngyszeme a kis sziget, ahová kis csónakkal, - az un „pletna” néven ismert gondolával mehetünk át.

pletna-bled-1_1482186365.jpg

A sziget déli részén egy 1655-ben épült lépcsősoron mehetünk fel a Mária mennybemenetele templomhoz, mely évszázadokon át híres zarándokhely volt. Falain 14 szd-i freskótöredékek láthatók, padlózata alatt pogány szláv szentély maradványait és pogány sírokat tártak fel. A petnázás a tavon: 14€.

bled-island-slovenia-03.jpg

Bledhez közel esik a hegyvidék egyik legszebb túracélpontja, a festői Vintgár-szurdok. A szorosban a Radovna-folyó hol jobb, hol bal partján vezet a gyakran sziklafalra támaszkodó 1600 méter hosszú turistaút. Lábunk alatt sziklatömbökkel tűzdelt medrében hangos morajlással zubog a víz. A 13 méter hosszú Sum-vízesésig tartó sétaút a fantasztikus természeti környezet, a vízpárán időnként megcsillanó szivárvány feledhetetlen élménnyé teszik ezt a kirándulást. Belépő a szurdokba: 4€. 

vintgar-szurdok-36-660x330.jpg

vintgar-10.jpg

Beld és környékének felfedezése után visszatérünk a Bohinji-tóhoz, melynek közelében van UKANC, ahonnan nagykabinos felvonóval felmehetünk a Vogel-hegyre. A hegyről káprázatos kilátásban gyönyörködhetünk, ha szerencsénk van és jó az idő. A Triglav Nemzeti Parkban lévő népszerű sí- és túristacélpont az 1922 m magas  Vogel, - a felvonó 1663 méter magasságba visz fel. Felérve rövid sétát tehetünk, majd elindulunk vissza Ukancba. A felvonójegy ára oda-vissza: Teljes ár: 14€; nyugdíjas: 12€.

vogel-ski-center.jpg

kilatas_a_vogel_csucsarol.jpg

Ha időnk és kedvünk még engedi, fakultatív túrát tehetünk a gyönyörű Savica vízeséshez. Nem mkindennapi látvány a 78 méter magasból lezúduló hatalmas vízesés, mely Szlovénia egyik legszebb vízesése. Ezután térünk vissza szállásunkra. A vízesést egy kilátóból tekinthetjük meg, ide belépődíjat kell fizetni.

o_57.jpg

3 nap: Ezen a napon körbe járjuk a szlovén Alpok vidékét. Először KRANJSKA GORÁBAN állunk meg. Ez az egyik legnépszerűbb  üdülőhely, télen-nyáron nagy itt a forgalom. Igazi alpesi környezet fogad itt bennünket.

kranjska_gora.jpg

Sétát teszünk a városban, majd Szlovénia legszebb alpesi útvonalán a Trenta-völgyében folytatjuk utunkat, mely keresztül vezet a nemzeti park területén. A számos -  mintegy 50 számozott, - igen éles hajtűkanyarral tarkított út fantasztikus természeti környezetben halad, mindkét oldalon 2000 méteres hegyek emelkednek. Ez az út jelentős szerepet játszott az I világháború idején, - orosz hadifoglyokkal építtették az Isonzó-völgyi olasz utánpótlás számára.

trenta_volgy.jpg

Többször megállhatunk egy-egy fotószünetre, a 8-as számú kanyar után láthatunk egy kis fakápolnát, melyet egy lavina által elsodort 100 orosz katona és az őket őrző osztrák,magyar katonák emlékére emeltek. 1100 méter magasan járunk itt. A 16. kanyar után két érdekes természeti képződmény késztet megállásra. Az egyik sziklában egy természetes ablak látható, alatta pedig egy ugyancsak a természet alkotta sziklák által formált kedves női arc tekint ránk. Hamarosan elérjük utunk legmagasabb pontját, - a Vrsic-csúcs a Soca (Isonzó) folyó közötti vízválasztó. Itt is megállunk, hogy elgyönyörködjünk a káprázatos szépségű környezetben és fotókkal is megörökítsük ezt a lenyűgözö helyet.

vrsic_csucs_es_hago.jpg

Innen lefelé haladunk tovább ismét hajtűkanyarokkal tarkított úton, majd tehetünk egy rövid sétát a Soca forrásához. Egy sötét kis hasadékból előbukkanva kezdi meg útját a folyó az Adriai-tenger felé.

the-soca-spring.jpg

Hamarosan elérjük TRENTA falut, ahol rövid sétát tehetünk.

15037.jpg

Következő megállónk SOCA falu, melynek érdekessége a 18 szd- Szent József templom. Mennyezet freskója 1944-ben készült, rajta Szent Mihály a háromfejű sárkánnyal küzd, melynek egyik feje Mussolini arcképét mintázza.

soca_szent_jozsef_templom.jpg

A templom mögött van az I. világháborús katonatemető, ahol 600 osztrák-magyar katona nyugszik, akikre magyar feliratú kopjafa is emlékeztet.

vojasko_pokopalisce_soca__foto_tadej_koren_10.jpg

Nemsokára megérkezünk BOVEC faluba, - itt szinte minden a túrizmusról szól. Az Isonzó folyó a falunál robog tova, nyáron a kajakozás és a vadvízi evezés ideális helyszíne, a környező hegyekre számos turistaút vezet.

bovec1_p110.jpg

A település közelében van a Boka-vízesés, mely 100 méteres hosszúságával Szlovénia legnagyobb vízesése.

boka_vizeses_22.jpg

KOBARID, - vagy olasz nevén Caporetto – környékén zajlott az I világháború egyik legvéresebb csatája, mely a köztudatba az Isonzói csata néven került be. 1917-ben az olasz hadsereg hatalmas vereséget szenvedett itt, több mint 40 ezer halott és sebesült, valamint 300 ezer hadifogoly lett a csata eredménye, Azonban a központi hatalmak így sem értek el győzelmet, a végső összeomlás elkerülhetetlen volt. 1918-ban zajlott le itt a caporettói áttörés, mely a világtörténelem legnagyobb hegyi csatája volt és amelyben sok százezer ember vett részt.

kobarid-slovenia.jpg

Kobaridban 1990-ben nyitották meg az I világháborús múzeumot, ahol igen gazdag képanyaggal, korabeli fegyverekkel, harcászati eszközökkel felszerelési tárgyakkal idézik fel az Isonzói-csata eseményeit, borzalmait.

kobarid_nuzeum.jpg

A múzeumot megtekintjük, majd folytatjuk utunkat TOLMIN városkába, melynek környéke sok érdekes természeti látványosságot nyújt. Van itt szurdokvölgy, barlang és egyéb érdekesség.

apartments-tolmin-990_1-xlarge.jpg

Itt is megállunk, majd innen térünk vissza szállásunkra.

4 nap:  Reggel elhagyjuk szálláshelyünket és elindulunk hazafelé, útközben azonban még néhány érdekes látnivalót megtekintünk. Kranj Szlovénia egyik legszebb műemlékvárosa. A település ősi magja a várdombon fekszik, az óváros palotái, templomai mind műemléki védettség alatt állnak.

kranj.jpg

Sétát teszünk a városban, majd folytatjuk utunkat egy festői szépségű völgybe, melyet csak kevesen keresnek fel, mivel kissé kiesik a főútvonalaktól. A Logarska dolina az Alpok egyik legszebb völgyde, melynek két oldalán kétezr méteres csúcsok emelkednek. Mivel kiesik a nagy nemzetközi túristaáradat útvonalából, itt az igazi, eredeti  természetet csodálhatjuk meg,- a csendet és nyugalmat csak a mélybe zúduló hatalmas vízesések moraja töri meg. A völgyet hajdanán a Kamnik-Savinja Alpok egyik gleccsere vájrta ki. A völgy elején friss zöld színben pompázó alpesi mező közepén vezet az autóút, majd a völgy végén egyre szűkülő sziklafalak között haladunk, mely aztán összezárul, lezárva a továbbhaladást.

fd5cae7c8672426b_919486c6a5073b89.jpg

Itt a sziklafalat a 90 méter magasból alázúduló Rinka-vízesés töri meg, amelyhez kellemes túraösvény vezet. Ismét egy feledhetetlen látványban lehet részünk!

rinka_vizeses.jpg

A vízesés közelében kis büfé van, - innen az erdő fölött ellátva lélegzetelállító panorámában lehet részünk. A völgy másik oldalán található egy másik, - a Palenk vízesés, - ahol a víz impozáns, meredeken dőlt sziklafalon csörgedez lefelé és az alján kis tavakba gyűlik.

palenk_vizeses.jpg

Fakultatív sétát tehetünk ebben a fennséges környezetben, majd utazunk tovább túránk utolsó állomása Maribor felé.

Szlovénia második legnagyobb városának Maribornak nincsenek világraszóló műemlékei, látványosságai, mégis nagy túristaforgalmat bonyolít, köszönhető ez a város sajátos hangulatának, bájának, festői környezetének. A városkörnyéki borok messze földön híresek, sőt itt találták a világ legöregebb szőlőtőkéjét is, mely még ma is 35-55 kg szőlőt terem évente, amiből 25 liter vörösbort állítanak elő.

img_0022-e1509395625291.jpg

Mi is megnézzük ezt az öreg szőlőtőkét, majd sétát teszünk az óvárosban, ahol egyebek mellett egy kastély és impozáns templom is található.

maribor-nikola-jurisic.jpg

A városban tett séta után búcsút veszünk ettől a varázslatosan szép kicsi országtól Szlovéniától és elindulunk hazafelé. Tervezett érkezés Bp-re a Széna-térre a kora esti órákban. 

Utazás 9 mszemélyes kisbusszal

Szállás apartmanban 2-3 ágyas szobákban (Egyszemélyes és francia ágyak). A szállás a Bohinji-tó mellett, hegyekkel körülvett festői környezetben van.

Ellátás önellátó. Az apartmanban jól felszerelt konyha van, - de étterem is van.

Érdeklődés, jelentkezés: vandorbot11@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 187
Tegnapi: 156
Heti: 343
Havi: 2 894
Össz.: 63 089

Látogatottság növelés
Oldal: VARÁZSLATOS SZLOVÉNIA
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szentendre skanzen pünkösd 2018 - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »