VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

PILISSZÁNTÓ TITKAI - A PÁLOSOK NYOMÁBAN

2018 március 17

A Pilis tele van érdekességekkel, titkokkal. Dobogókő környéke szakrális helyekben bővelkedik, a Holdvilágárok környékén sejtik Attila egykor városát, stb. Az egyik legérdekesebb hely azonban PILISSZÁNTÓ,  ez a szép, festői kis falu, melynek titokzatos múltja a feltételezések szerint évezredekre nyúlik vissza. Találtak itt sumér emlékeket, de a legfontosabb, hogy a Pálos rend sejtések szerint itt alapította első kolostorát, talán a rendalapító Boldog Özséb sírja is itt van.

pilisszanto_bevezetes001.jpg

Mai túránk során ellátogatunk PILISSZÁNTÓRA és megpróbálunk betekintést nyerni az itteni múlt titkaiba. Vezetőnk Szőnyi József a Pilisszántóért egyesület vezetője lesz, aki a legtöbb érdekességet tudja ezekről a témákról, hiszen évtizedek óta kutatja, tárja fel a múlt emlékeit.

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

Találkozás az Árpád-híd autóbusz állomáson 9.15 órakor. A busz menetrend szerint 9.30 órakor indul.

Megérkezve Szántóra találkozunk vezetőnkkel és megkezdjük sétánkat. Séta közben vezetőnk nagyon sok érdekes dolgot fog mesélni és mutatni.

szanto.jpg

Pilisszántó, melyet a Pilis kapujának is szoktak nevezni, több titkot is rejt. A templom alatt és a falu más részén is alagutakra találtak, melyek építésének ideje nem ismeretes.

A Páduai Szent Antal római katolikus templom

A barokk stílusú templom 1760-ban épült, 1890-ben pillérekkel erősítették meg. A belső berendezést Bebó Károly szobrász készítette a templom építésével egy időben. Alatta 2000-től középkori romokat fedeztek fel, melyek nagy valószínűséggel a pálosok elsőként alapított kolostorának maradványai. A templom oltárképét az 1865-ös tűzvészben elpusztult eredeti pótlására Feszty Masa, Feszty Árpád lány festette, 1953-ban.

szanto_4.jpg

szanto_5.jpg

A templom falán kívül látható a falu ősi címere: a kettős betlehemi csillag és a három búzakalász

szanto_8.jpg

Pilisszántó nagy titka a Keresztes kő: "2000. szeptemberében a pilisszántói régi temetőben végzett ásatások során egy titokzatos vésetekkel ellátott kődarab került elő, amely a Pálos Kersztes Kő nevet kapta, mivel többek szerint ez a kődarab a pálos rendet alapító Özséb sírkövének egy darabja lehet.

Senki nem tudja tehát, hogy eredetileg hogy nézett ki, vagy hogy miként került a sírkőmaradvány a szántói régi temetőbe."

szanto_2.jpg

szanto_3.jpg

A templomtól nem messze egy kis múzeumot rendeztek be a falu szorgos kezei. Ez egy zöldséges raktár volt, ahol rátaláltak egy alsóbb szintre is, egy mindenféle hulladékkal feltöltött kúttal, ami sok érdekességgel szolgált a feltárók számára. Itt most régi használati eszközöket és sírköveket láthatunk.

szanto_6.jpg

szanto_7.jpg

szanto_9.jpg

A megtisztított kút, ami tele volt hulladékkal

szanto_10.jpg

A régi temetőben található Boldog Özséb feltételezett sírja. Ő volt aki összegyűjtötte a Pilis remetéit, és 1250-ben megalapította a Pálos rendet.

szanto_11.jpg

szanto_12.jpg

Pilisszántó - a Boldogasszony kápolna és környéke

A Pilisszántó feletti Magas-hegyen álló Boldogasszony kápolna alapkőletétele 2006 júniusában volt. Makovecz Imre és Őrfi József terve alapján készült a csodálatos kápolna, mely 2006. december 21-én lett felszentelve. Tőle nem messze áll a Pilis Keresztje, alattuk pedig a Sziklaszínház és a Pilis Kapuja található.

A Boldogasszony kápolna

szanto_13.jpg

Ziribár a Napistennő a kápolna oltárán. Mi a Ziribár jelentése, honna származik ez a különleges név hiszen a közelben lévő hegyet is így nevezik? Erről is mesél majd vezetőnk.

szanto_14.jpg

Minden évben egyszer, december 21-én a téli napforduló napján bevilágít a nap a kápolny belsejébe. ekkor ünneplik mewg itt az uj nap - azaz az ujjászületés - ünnepét.

A kápolna mennyezetén lévő, kettős keresztet ábrázoló üvegablak

szanto_15.jpg

Kilátás a kápolna mellől a Ziribár hegycsúcsa felé

szanto_16.jpg

A Pilis keresztje

szanto_17.jpg

A Pilis kapuja, mely egyben a Sziklaszínház bejárata, háttérben a Pilis keresztje és a Boldogasszony kápolna kettős tornya. 

szanto_18.jpg

A Sziklaszinház

szanto_19.jpg

Pilisszántó - a Csillagösvény

Pilisszántó felett, a Magas-hegyen álló, 2006. december 21-én felszentelt Boldogasszony kápolnához egy köves gyalogút, a Csillagösvény vezet. Szőnyi József Pilisszántó volt polgármestere, aki elkötelezetten vallatja a múltat, az ösvény mellé hét faragott stációt álmodott, dicsőséges történelmünk emlékére. Az álomból valóság lett, időközben elkészültek a szobrok. Mindegyiket egy felvidéki (szőgyéni) fafaragó, Smidt Róbert készítette.
A Csillagösvényen felállítandó szobrok történelmünk hét meghatározó személyiségét ábrázolják: Nimródot, Atillát, Árpádot, Szent Istvánt, Szent Lászlót, Boldog Özsébet ill. Remete Szent Pált és Hunyadi Mátyást.
A Magas-hegy a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

Indulás - szemben a 409 méteres Magas-hegy, ahova a Csillagösvény vezetszanto_20.jpg

Két szobor a Csillagösvény szobrai közül

szanto_21.jpg

Attila szobra

szanto_22.jpg

A különleges séta végén visszatérünk a menetrend szerinti busszal az Árpád-hídhoz.

Jelentkezés: email: vandorbot11@gmail.com

szanto_23.jpg

Reggel 7 óra 37 perc, amikor a Nap kezd feljönni a Ziribár mögül

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 203
Heti: 983
Havi: 3 975
Össz.: 38 926

Látogatottság növelés
Oldal: PILISSZÁNTÓ TITKAI - A pálosok nyomában
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vandorbot.hu metrólátogatás - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »