VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

DACHSTEIN ÉS NÁRCISZFESZTIVÁL

2018 június 1 - 3

Egy káprázatos hosszú hétvégi kirándulásra hívom az érdeklődőket. Túránk során körbejárjuk Ausztria egyik leglátványosabb hegyvidékét a Dachsteint, megnézzük a nevezetes barlangokat, felmehetünk a Krippensteinre és megcsodálhatjuk a csodálatos Dachstein-gleccsert. A fenséges hegyvilág bejárása után megnézzük Bad Ausse-ban a híres Nárciszfesztivált is.

dachstein.jpeg

A Dachstein

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

JELENTKEZÉSI HATÁRODŐ: 2018 március 31

A programra  12 fő jelentkezését várom. Kevesebb jelentkező esetén az ár emelkedhet.

Találkozás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut 2-vel - 5.45 órakor. Indulás     6 órakor.

1 nap: Reggel elindulva folyamatos utazással, rövid pihenőkkel megyünk egyenesen a Dachstein régióba. Ramsau am Dachsteinből gyönyörű hegyiút vezet fel a Gleccser felvonóhoz, mely 6 perc alatt küzdi le az 1000 méteres szintkülönbséget. Jó időben az 50 főt befogadó, panorámaablakos kabinból és a tetején lévő teraszról káprázatos kilátásban gyönyörködhetünk, miközben egyre feljebb jutunk.

dachstein-neu-gondel-2.jpg

 DACHSTEIN - Gleccser felvonó

A Dachstein Stájerország legmagasabb hegycsúcsa, a jellegzetes, csipkés mészkő hegylánc egész Ausztria egyik legnépszerűbb úti célja, köszönhetően a kabinos felvonóval megközelíthető kilátónak, amely számos élménnyel várja a látogatókat. A salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein északi oldalán, a gleccseren, kiépített útvonalon tehetünk könnyű sétát az örök hó birodalmában. A SkyWalk kilátó mellett a Jégpalota és a pár éve épített, több száz méteres mélység felett átívelő, idegborzoló függőhíd jelent kihagyhatatlan látnivalót és párját ritkító élményt.

A Hunerkogel-en (2700 m) lévő impozáns kilátó, a felvonó hegyi állomása mellett épült látványos SkyWalk délnek mutat, így be lehet látni az egész völgyet, de jó időben el lehet látni a Triglavig, ami Szlovénia, és egészen a Grossglockner-ig is, amely a 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb pontja. A kilátóért külön díjat nem kell fizetni! A rácsos aljú kilátóban 250 méteres mélység felett állunk!  A panoráma lélegzetelállító, fényképes táblák segítenek a hegycsúcsok beazonosításában. A Dachstein-csoport legmagasabb csúcsa a Hoher Dachstein (2995 m) jobbra látszódik, míg balra a Koppenkarstein (2865 m) orma magaslik.

skywalk_sommer.jpeg

DACHSTEIN - A SkyWalk kilátó

A felvonó hegyi állomásához épült a népszerű Gletscher-Restaurant, melynek déli, napos részén hatalmas terasz hívogatja a kirándulókat.

dachstein-gletscherrestaurant--ramsau-am-dachstein.jpg

DACHSTEIN - Gletscher-Restaurant

Megtekinthetjük a Jégpalotát (Eispalast), ahol számos jégbe vájt formát lehet szemügyre venni - a különböző megvilágításokkal még élvezetesebb a látvány. A jégpalotában vigyázni kell a lépkedéssel, ugyan van mindenhol korlát, de nagyon csúszós a talaj.

jegpalota.jpg

 jegpalota_2.jpg

DACHSTEIN - Jégpalota

A Jégpalota mellett a másik főbb látványosság a 2013-ban átadott, 100 méter hosszú függőhíd (Hängebrücke), mely alatt 400-500 méteres szakadék található. A mészkősziklákon függő, acélból épített híd egyik végére illesztették a Lépcső a semmibe (Treppe ins Nichts) idegborzoló üvegplatformját. Szép időben akár félórát is várhatunk egy-egy fotóra vagy szelfire a semmiben állva. A függőhídra külön is lehet jegyet váltani, nem kell feltétlenül a Jégpalotába is bemenni.

fuggohid.jpg

DACHSTEIN - Függőhíd

 dachstein3.jpg

DACHSTEIN - "Lépcső a semmibe"

A hegység északi oldalán sípályák találhatóak, szeptember elejétől (hóviszonyok függvénye) már a sífelvonók is üzemelnek, de a gleccseren nyár közepén is láthatunk megszállott síelőket.

dachstein_gleccser.jpg

 Dachstein gleccser

A kilátóról indulnak vezetett túrák a Hoher Dachsteinre is, de megfelelő felszerelés mellett egyénileg is megmászható a legmagasabb csúcs. Népszerű útvonal a közvetlenül a Dachstein csúcsa alatt, a Dachsteinwarte sziklapárkányán kapaszkodó Seethaler Hüttéhez (2740 m), a Hallstatti gleccser felső részén át vezető út. A jól kitaposott csapás nagy része hómezőn vezet keresztül, megfelelő lábbeli viselése igencsak ajánlott! 

hoher_dachstein5830.jpg

 Hoher Dachstein (2995 m)

Jegyár: Kombinált jegy: felvonó, Jégpalota, függőhíd együtt: 44.50 €/fő. 

A túra végeztével elmegyünk a festői környezetben lévő szálláshelyünkre, mely HAUS IM ENNSTAL-ban lesz.

guertl-haus-im-ennstal_426882.jpeg

HAUS IM ENNSTAL

2 nap:  Reggeli után ismét a Dachsteint keressük fel, most azonban a hegység másik oldalán teszünk felfedező sétát, mely ismét számtalan különleges élményt tartogat számunkra. A túrát OBERTRAUNBAN kezdjük, ahonnan újra felvonóval megyünk a fenséges hegyvilágba.

obertraun.jpg

OBERTRAUN a Hallstadti-tó partján, a Dachstein sziklaóriásaitól körülvéve

A felvonó első állomásánál vannak a Dachstein híres barlangjai, a varázslatos Óriás Jégbarlang és a gigantikus méreteiről nevezetes Mammutbarlang. A tervek szerint mi a Jégbarlangot nézzük meg.

jegbarlang.jpg

DACHSTEIN - Óriás Jégbarlang

A két nevezetes barlang közül tán az óriási jégbarlang az érdekesebb. A Rieseneishöhle érdekes módon nem túl régi, csak a XV. századtól jegesedett el, azóta a jég folyamatosan hízik, helyenként a 25 métert is eléri vastagsága.

Az 50 perces vezetett túra során közvetlen közelről csodálhatjuk meg a különleges, varázslatos jégalakzatokat, melyeknek a színes, misztikus megvilágítás egészen meseszerű jelleget ad. A legszebb formációk a Jégpalotában, a Parsifal-csarnokban és a Nagy Jéghegység fantázianevű termekben található, az utóbbit egy 9 méteres óriási jéggömb uralja.

jegbarlang_2.jpg

rieseneishohle-a-jegbarlangban.jpg

Képek a Jégbarlangból

A Trisztán-csarnokban és a Nagy Jégkápolnában újabb jeges csodák várnak ránk. A legújabb látványosság egy igazi marsi űrruha, melyet 2012-ben a marsi viszonyokra hasonlító jégbarlangban teszteltek egy esetleges, jövőbeni marsi űrutazás céljára. A barlang kijáratától káprázatos panoráma nyílik a tóra és a környező hegyekre.

jegbarlang_3.jpg

Sachstein Jégbarlang - 9 méteres óriás jéggömb

Mondanunk sem kell, hogy a jégbarlangban repkednek a mínuszok, melegen öltözzünk fel, s habár a barlangban vezető út többnyire jégmentes, azért megfelelő lábbeli sem árt.

A barlangtúra után visszaszállunk a felvonóra és felmegyünk a második szakaszon a Krippensteinre (2109 m). A csúcsról fantasztikus kilátás táruk szemeink elé.

krippenstein.jpg

Kilátás a Krippenstein csúcsról

Itt van a világörökség részét képező a maga nemében egyedülálló Spirál kilátó, ahol még csúcsfotót is készítenek rólunk. 

spiral_kilato.jpg

KRIPPENSTEIN - Az ötágú Spirál kilátó

Ez az 5 ujjat idéző különleges kilátó próbára teszi tériszonyunkat, - 400 méter mély szakadék felett nyúlik a semmibe, - de a látvány ami itt vár ránk, feledhetetlen!

spiral_kilato_2.jpg

A kilátó egyik ága

clemens-hallstaettersee-oktober.jpg

Alattunk a Hallstadti-tó

Jó időben még a Dachstein-gleccsert is láthatjuk. 

gelccser.jpg

Dachstein-gleccser

Jegyár: Kombinált jegy: 42,10 € (felvonó két szakasza és a Jégbarlang).

Miután kigyönyörködtük és kisétáltuk magunkat visszatérünk a felvonóval Obertraunba, ahonnan a meseszép kisvárosba HALLSTATT-ba megyünk. Sétát teszünk a festői tó partján lévő városkában, gyönyörködünk az álomszép tájban.

hallstadt_2.jpg

hallstadt.jpg

HALLSTATT

Végigsétálunk a kisváros egyetlen főutcáján a Marktplatz-ig.

hallstadt_foter.jpg

HALLSTATT - Marktplatz

Innen továbbmenve megtekintjük a városka legfőbb látnivalóját a gótikus stílusú katolikus templomot és a Csontházat.

Az UNESCO Világörökség részét képező festői kisváros egy gigantikus sziklafal oldalában szűken egymásra épült házacskák sorából áll. A szőlővel futtatott, gyümölcsfákkal beültetett barokk tóparti romantika furcsa ellenpontja a város katolikus templomának temetőjében látható, bizarr csontház. A sziklateraszon épült templomhoz részben fedett lépcsőn mehetünk fel.

hallstatt-katolikus-templom-csonthaz.jpg

HALLSTATT - Katolikus plébániatemplom

A Mária mennybemenetele katolikus plébániatemplom kéthajós, kétszentélyes késő gótikus csarnoktemplom, a XVI. század elején építették egy korábbi román kori templom maradványaira. Az érdekes kettős szentély magyarázata, hogy az egyik a polgárok, míg a másik a bányászok részére épült. A dupla szentély a tó felé fordul egy hatalmas Szent Kristófot ábrázoló freskóval.

kallstadt_templombelso.jpg

 HALLSTATT - A katolikus templom kettős szentélye

A jellegzetes torony alatti, csúcsíves, bélletes, vörös márvány kapu vezet a templomba. A kapu felett két középkori eredetű, jó állapotban lévő freskó látható. Az előcsarnokba lépve figyeljük meg a késő gótikus keresztrefeszítés-csoportot. A templom egyik különlegessége, hogy a hálóboltozatok más-más figurációkat mutatnak a főhajóban, a szentélyekben és az oldalkápolnákban.

hallstadt_templom.jpg

 HALLSTATT - A katolikus templom hálóboltozata

A templom legértékesebb kincse az ország egyik legszebb gótikus szárnyas oltára, melyet valószínűleg a híres Michael Pacher tanítványa készített. Mindkét szentélyben szárnyas oltárt látunk, a bal oldali neogótikus oltárt 1895-ben a helyi faipari iskola közössége alkotta, míg a jobb oldali az eredeti, késő gótikus Mária-oltár. Az oltár központi részén Mária mellett balra Szent Katalin, jobbra pedig Szent Borbála, a bányászok védőszentjének alakja látható. A belső szárnyakon domborműveket, míg a külsőkön gótikus táblaképeket láthatunk. A felső, áttört, részen tíz szobor, köztük Krisztus alakja látható. A szárnyas oltárokat az egyház különböző ünnepeinek megfelelően nyitva vagy csukva tartják.   Az egyik oldalkápolnában, a Krippenstein-kápolnában is áll egy 1450 körül származó szép gótikus szárnyasoltár.

szarnyasoltar.jpg

szarnyasoltar_2.jpg

HALLSTATT - A katolikus templom gótikus szárnyasoltárai

A meredek sziklákkal határolt, templom melletti szépen gondozott, kis temetőből káprázatos kilátás nyílik a tóra.

temeto.jpg

HALLSTATT - A katolikus templom kis temetője

A temető kápolnája, a gótikus eredetű Szent Mihály-kápolna alsó szintjén találjuk a világhírű látványosságot, a csontházat (Beinhaus), ahol az 1600-tól egészen a közelmúltig elhunyt hallstatti polgárok maradványait tárolják.

csonthaz01.jpg

HALLSTATT - A Csontház

A hegyoldal adta szűk temetkezési lehetőségek miatt 15-20 évente kihantolták a sírokat, a koponyákat kifehérítették, majd azokra az elhunyt nevét, születésének és halálának dátumát gót betűkkel felfestették. Ez a hagyomány 1720-ban kezdődött, az utolsó megboldogult koponyáját kívánságára 1995-ben helyezték el itt. Mintegy 1200 koponyának ad helyet a Michaelskapelle csontháza, ebből 610 megfestett. Érdekes még, hogy a név és dátumok mellett virágokkal, koszorúval is díszítik a koponyákat a festők. Ügyeltek arra, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellé kerüljenek, a halott élő rokonai a koponya megtekintésével rótták és róják le tiszteletüket a mai napig.

kirche-beinhaus-schaedel.jpg

HALLSTATT - Festett, díszített koponyák a Csontházban

Belépő a csontházba: 1.50 €/fő

A katolikus templom és a kissé bizarr Csontház megtekintése után eldöntjük, hogy milyen programot válasszunk,- ez függ a hátralévő időtől is. 

Fakultatív lehetőségként választhatjuk a világ legrégibb sóbányájának megtekintését. A kissé kalandos program nem mindennapi élményt tartogat.

A Hallstatt felett tornyosuló Salzbergen (Sóhegy) a világ legrégibb sóbányájába tehetünk kalandos utazást. Bányavasúton indulunk a hegy sós gyomrába, eredeti hosszú facsúszdán száguldunk egyik tárnából a másikba, kristálytiszta földalatti tó partján keressük a sóba zárt vaskori bányászt, hogy végül kalandos időutazáson ismerjük meg a vaskori, bronzkori bányászok életével.

Hallstatt több ezer éves múlttal büszkélkedik, már i. e. 2500-ban is éltek itt emberek, akiket a sóban gazdag lelőhelyek vonzottak letelepedésre. A só az egész környék arculatát és történetét meghatározza, már a bronzkor óta jelentős kitermelés folyt itt, és a források napjainkig sem apadtak el. A kelták idejében különösen híres ez a sóban gazdag vidék (’hall’ keltául sót jelent), a vaskor egy részét, az i.e. 850-500 közötti időszakot hallstatti kultúrának is hívják, a környéken egy 2000 sírt magában foglaló kora vaskori temetkezési helyet is feltártak.

hallstadt_kultura.jpg

Kocsi a Hallstatt-kultúrában

Az ún. hallstatti magas völgyben, a sóhegyen lévő bányát egy, a városból induló meredek, modern siklón (Salzbergbahn) lehet legkényelmesebben megközelíteni, de természetesen edzettebbek gyalog is felkapaszkodhatnak az ősi túraútvonalon a Salzbergre.

siklo.jpg

Sikló a Salzbergre

A sikló hegyi állomásánál a gótikus eredetű Rudolsturmtól, mely eredetileg őrtoronynak épült, később pedig a bányaigazgatóság székhelyeként működött, jelenleg pedig tájjellegű étterem, káprázatos panoráma nyílik a városra, a tóra és a környező hegyláncokra. Egy panorámahídról is élvezhetjük a nem mindennapi látványt. A legújabb szenzáció a kilátó közelében egy sziklafal tetején épült SkyWalk, mely több méterre kinyúlik a többszáz méteres mélység fölé, páratlan élményt nyújtva a merészeknek, elképzelhetetlen lidércnyomást okozva a tériszonyosoknak.

skywalk.jpg

SkyWalk - Kilátó a Salzbergen

kilatas_a_salzbergrol.jpg

Kilátás a Salzbergől

Miután védőruhát öltöttünk egy kis bányavonat visz be minket a Krisztina-aknán keresztül a hegy belsejébe.

_01salzwelten_hallstatt.jpg

Bányavonat a sóbányában

A gyönyörű sókristályterem után egy meredek facsúszdán száguldunk le az alsóbb szintekre, ahol egy hangulatosan megvilágított földalatti bányató partján teszünk körsétát.

sokristalyterem.jpg

Sókristályterem

salzwelten-a-facsuszdan.jpg

A facsúszda

banyato.jpg

A kivilágított bányató

A napjaink sóbányászatát bemutató kiállítás után találjuk meg a sóba zárt vaskori bányászt, 1734-ben egy teljesen épségben konzerválódott sóbányászt találtak itt, kora az i. e. 300-ra tehető.

mann_im_salz.jpg

A sóba zárt ember (illusztráció)

A következő kiállításokon a vas- és a bronzkori bányászok mindennapjait, eszközeit láthatjuk.

hallstatt_31.jpg

Kiállítás - Őskori bányászok

A túra végeztével ismét kis vonatra ülünk és a Mária Terézia-aknán keresztül  jutunk ki a szabad levegőre.                                                        A hegy gyomrában 7 Celsius fok az állandó hőmérséklet, meleg ruhát és strapabíró cipőt vigyünk magunkkal.

Belépő a bányába: Sóbánya + sikló: 30 €;  nyugdíjas, diák: 27 €

A másik programajánlat egy kb 50 perces sétahajózás a Hallstatti-tavon. A hajóról tárul fel előttünk a legszebben a környező táj, - a Dachstein magasba szökő masszívuma, alatta a bájos kisvárosokkal, valamint a környék zöldellő hegyei, dombjai.

hajokirandulas.jpg

hallstatt_001.jpg

Sétahajó a Halstatti-tavon

A hajójegy ára: 7-10 €

Programunk befejezéseként a festői Gosau-tavakhoz megyünk, ahol rövidebb sétát tehetünk. 

gosausee.jpg

GOSAUSEE - háttérben a Dachstein

A Gosau-tavak (Gosauseen) a salzkammerguti tóvidék egyik legvadregényesebb természeti látványossága. A Dachstein hegység lábánál fekvő völgyben kialakult tórendszer könnyen körbejárható, a merészebbek pedig felülről is megtekinthetik a sziklafalakkal körbezárt vízfelületet.

A Dachstein olvadékából kialakult 3 tó közül az első, Vorderer Gosausee (933 m) a leglátványosabb és a legtöbb turistát vonzó. A parkolóból indulva tiszta időben a Dachstein hegység majd 3000 méteres csúcsa tükröződik a vízfelszínben. Balra (keleti irány) érdemes elindulni a körtúrára, ahol a magas és meredek sziklafalakon elvétve látni via ferrata-zókat is. Az első elágazás 30 perc séta után következik, akik kicsit vadregényesebb tájat szeretnének látni, azoknak érdemes továbbmenni, és körbekerülni a következő két tavat is. A tavak déli oldalán a Gosaukamm csipkés hegyláncának fenséges látványa teszi még felejthetetlenebbé a kirándulást.

gosausee_mit_dachstein.jpg

Vorderer Gosausee

A második tó (Gosaulacke 974 m) vízhiány miatt száraz időben inkább csak egy kis pocsolyának tűnik, azonban a harmadik tóhoz (Hinterer Gosausee 1154 m) érve ismét gyönyörű látvány fogad minket, gyakorlatilag a Dachstein lábához értünk. A tavacska túloldalán az idilli fekvésű Holzmeisteralm hívogatja a helyi ízekre vágyó kirándulókat.

gosau-hinterer-gosausee-dachsteingletscher-c-jansen-12.jpg

Hinterer Gosausee

Visszafelé ugyanazon az úton juthatunk vissza kiindulási pontunkra, de érdemes a Vordere Gosausee déli partján menni a kényelmes gyalogúton. A tó végéhez közeledve a barátságos, festői fekvésű Seeklausalm csábít egy kis betérőre.

A tó déli partjától tábla is jelzi a Dachstein tetejét jelző csúcsot, ami körülbelül 5-7 óra kemény túrával érhető el. 

A rövidebb túra - a Vorderer Gosausee körbejárása - körülbelül 1-1,5 óra alatt letudható.

Programunk végére érve, estefelé térünk vissza szállásunkra.

3 nap:Túránk utolsó, harmadik napja is különleges látnivalókat, élményelet tartogat számunkra. BAD AUSSEE-ba megyünk, ahol ezen a napon zajlanak a Nárciszfesztivál látványos eseményei.

bad-aussee_-c-herbert-sams.jpeg

BAD AUSSEE

A Traun-folyó partján lévő városban rendezik meg minden évben Ausztria legnagyobb virágfesztiválját, a híres Nárciszfesztivált. A rengeteg turistát, nézelődőt vonzó látványos rendezvénysorozaton 4 napon át tartanak a felvonulások, veterán autók találkozása, népi együttesek bemutatói, vásárok, stb.

A város magas hegyekkel övezett település, a Grundlsee Traun és az Altaussee Traun összefolyásánál fekszik. Egykor sólepárlóműhelyek működtek, majd a sókészletek kimerülése után, az 1800-as évek elején a gyógyforrások feltárása után felvette a "Bad" előnevet. Bad Ausee - az osztrák népviselet fővárosaként is ismert. Ezt az elnevezést a lakosság kultúrális- és hagyományőrző életmódja miatt kapta. Egykor a település sorsa szorosan összekapcsolódott az itt bányászott sóval. Mára a turizmust vonzó tiszta levegő, a gyógyüdülő szolgáltatások és a régi hagyományok ápolása adja a hely vonzerejét.

bad_aussee.jpg

BAD AUSSEE

2015-ben már a 55. alkalommal rendezik meg Ausztria legnagyobb virágünnepét. Ilyenkor az öt tó vidékén a tavaszi szellők fehér virágszőnyeggé változtatják a hegyoldalakat és friss virágillattal töltik meg a levegőt.

narciszb.jpeg

Nárciszmező a Bad Aussee körmyéki fennsíkon

A több, mint 50 éves hagyománnyal bíró Nárciszünnepet Bajorország és Stájerország tartomány miniszterelnökei közösen nyitják meg.
Főszereplő a nárcisz, belőle készült virágkompozíciók vonulnak végig - autók hátán - Bad Aussee utcáin.

millenium_633868_7.jpg

Nárciszfesztivál - Autósfelvonulás

Délután fél 3 órakor kezdődik a fesztivál leglátványosabb rendezvénye a csónakfelvonulás az Altausseer Seen-n. Szemet és lelket gyönyörködtető látványban lehet részünk.

csonakfelvonulas.jpg

csonakfelvonulas_2.jpg

csonakfelvonulas_3.jpg

csonakfelvonulas_4.jpg

Nárciszfesztivál - Csónakfelvonulás az Altausseer See - n.

Külön látványossága az ünnepnek a helybéli családok felvonulása hagyományos steier öltözékükben.

fesztival.jpg

Felvonulók hagyományos steier népviseletben

Érdekességként elmondjuk - mivel a helybéliek rendkívül büszkék rá - hogy 1829-ben János Habsburg főherceg önként lemondott trónöröklési jogáról, hogy Anna Plochl helybéli postáskisasszonyt feleségül tudja venni. 1829. január 6-án kötöttek a fiatalok házasságot Bad Aussee-ben. A főherceg és felesége rendkívüli népszerűségnek örvendett itt Salzkammergut-ban, mert több olyan intézkedés fűződött a nevükhöz, amely hosszútávon kedvező hatást gyakorolt a helybéliek életére.

leopold_kupelwieser_001.jpg

Habsburg János főherceg

180px-anna_plochl1.jpg

Anna Plochl

A szűk utcákon és tereken sétálva megkóstolhatjuk a helybéli finomságokat, vásárolhatunk a kézművesportékákból.

narciszunnep.jpg

narciszunnep_2.jpg

BAD AUSSEE - Nárciszünnep

Fesztiváljegy: 15 €/fő.

Késő délután indulunk haza. Érkezés Bp Széna-térre az esti órákban.

Utazás mikrobusszal.

Szállás panzióban 4 ágyas szobákban

Ellátás: Reggelit kapunk, benne van az árban. Vacsorázni a szálláshely éttermében lehet.

Várható költség: 73.600 Ft - Tartalmazza az útiköltségeket, szállást reggelivel.

A programban felsorolt fakultatív programok és az esetleges belépők árai a helyszínen külön fizetendők. (A programleírásban feltüntetett árak tájékoztató jellegűek).

Előleg: 30.000 Ft

Jelentkezés: email: vandorbot11@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 134
Heti: 715
Havi: 3 732
Össz.: 43 265

Látogatottság növelés
Oldal: Dachstein és Nárciszfestrivál
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: 2017 szilveszter várban kőszeg - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »