VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

VULKÁNOK VONZÁSÁBAN 

 NÁPOLY - SZICÍLIA - LIPARI SZIGETEK

 2018 szeptember 4 - 15

Forrongó, lángóló hegyek, csodás természet, azúrkék tenger, ősi történelmi emlékek, nyüzsgő élettel teli igazi mediterrán városok  és egy sajátosan érdekes világ, - mindezt felfedezhetjük ezen a 12 napos utazáson, melynek során átszeljük az olasz csizmát és a hegyétől még tovább is megyünk, - hív minket Nápoly és a csodás Nápolyi-öböl, a napfényes Szicília és a félelmetes vulkánok világa a Lipari szietek.

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

JELENTKEZNUI MINÉL ELŐBB KELL A SZÁLLÁSOK ÉS A HAJÓJEGYEK LEFOGLALÁSA  MIATT! LEGKÉSŐBB AZONBAN: 2018 április 30

 A PROGRAMRA 12 FŐ JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK

Találkotás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut-2-vel - 5.45 órakor.                    Indulás: 6 órakor.

1 nap:  Folyamatos utazással, rövid pihenőkkel, végig autópályán megyünk Szlovénián át első szálláshelyünkre, CASTROCARO TERME-be, ahová a késő délutáni órákban érkezünk meg.

olasz_terkep_blog_terkep.jpg

 Budapest - Szlovénia - Castrocaro Terme útvonal

2 nap:  Ezen a napon Nápoly felé utazunk.

olaszorszag_autoterkep_rajzolva.gif

Castrocaro Terme - Ravenna - Arezzo - Lago Patria útvonal

Reggel rövid városnézésre indulunk CASTROCARO TERME-ben, ebben a festői Romagna tartományban lévő városban. A város híres termálvizéről, melyet már a rómaiak korában is ismertek, - ma is kedvelt gyógyfürdőhely. Nagyon látványos a hatalmas erőd, mely uralja a városképet. A romjaiban is méltóságteljes várban ma a Történeti Múzeum található. A Szent Nicolo és Francesco templomban gyönyörű Palmezzano festményt csodálhatunk meg.

fortezza-di-castrocaro.jpg

CASTROCARO TERME

castrocaro_castello_est.jpg

CASTROCARO TERME - A hatalmas várerőd 

A városban tett séta után a gyönyörű bizánci mozaikjairól híres RAVENNÁBA megyünk. A San Vitale a város legnagyobb, nyolcszögletű bazilikája. A kórus és az apszis mozaikjai azonnal magukra vonják a tekintetet tündöklő színeikkal és aprólékus részleteikkel.

ravenna_san_vitale.jpg

RAVENNA - San Vitale bazilika

ravenna-web-1140x760.jpg

A bazilika belseje

san_vitale_bazilika_mozaik.jpg

A bazilika mozaikjai

Galla Placidiarómai hercegnőnek született, ám miután a gótok elfogták, hozzáment vezérükhöz Athaulfhoz. A vezér halála után egy római hadvezér felesége lett, ebből a házasságból született fia III. Valentinianus császár. Meghatározó szerepet játszott a "hanyatlás" világában, - kívülről jellegtelen mauzóleumának belsejét meseszép mozaikok borítják.

galla_placidia_mauzoleuma.jpg

RAVENNA - Galla Placidia mauzóleuma

mauzoleum_belseje.jpg

A mauzóleum mozaikjai

Dante sírjátis felkeressük. Az Isteni színjáték szerzőjét politikai szókimondása miatt száműzték szülővárosából, Firenzéből, itt talált menedéket Ravennában 1317-ben, ahol életének hátralévő négy évét töltötte, - itt is halt meg. Firenze és Ravenna évszázadokig marakodtak egymással a nagy költő síremléke ügyében, 1519-ben Ravenna állt vesztésre. Kinyitották a szarkofágot, azonban a csontoknak hült helyét találták, - a ravasz ravennaiak elrejtették azokat, soha többé nem lettek meg. Az üres szarkofág egy építészetileg jellegtelen mauzóleumban áll, - irodalomtörténeti jelentősége a sírnak azonban annál nagyobb.

dante_sirja.jpg

dante_szarkogagja.jpg

RAVENNA - Dante sírja

Elhagyjuk Ravennát és elindulunk dél felé, - azonban útközben még egy nevezetes városban megállunk. AREZZÓ leghíresebb látnivalója a San Francesco templom, melynek belsejében megtekithetjük - (ha nyitva lesz) - Piero della Francesca csodálatos szépségű freskóciklusát, melyek az Igaz Kereszt legendáját beszélik el.

san-francesco.jpg

AREZZO - San Francesco templom

arezzo.jpg

Piero della Francesca: A kereszt megtalálása - Részlet a San Francesco templom freskóciklusából

Arezzóból továbbindulva folyamatos utazással megyünk a Nápoly közelkében lévő szálláshelyünkre LAGO PATRIÁBA.

lago_patria.jpg

LAGO PATRIA

3 nap: Ezen a napon a Nápolyi-öböl híres romvárosait keressük fel, valamint felmegyünk a Vezuvra, mely pusztulásukat okozta. Reggel elindulva először a vulkáni működés egyik különleges és látványos  helyére megyünk.POZZUOLI mellett van a Solfatara, ahol bugyborékoló, füstölgő gázkitörések között sétálhatunk, és a levegőben a vulkánok jellegzetes illata a kénszag terjed

016-pozzuoli-la-solfatara.jpg

POZZUOLI - A Solfatara

I.sz. 79-ben a Vezuv hatalmas erővel tört ki, izzó köveket,és vulkáni hamut okádva a környék városaira. Pár óra alatt megállt az élet Pompeiben, Herculaneumban, a vulkáni hamu mindent maga alá temetett. A városok lakói közül sokan itt lelték halálukat, ezek a települések eltüntek a föld színéről. Ez a vulkáni hamu megkeményedett és megőrizte az évszázadok alatt ezeket a városokat, úgy ahogy majd kétezer éve itt megszakadt az élet. Megmaradtak a házak, a kocsmák, a bordélyok, a gyönyörű freskók, a padlómozaikok, a falakon néhány felirat, (éppen választásra készültek), az amfiteátrum, ahol a kitörés pillanatában gladiátorviadal folyt. Az egyik legszebb villa ami ránk maradt a Villa Misteri.

tmp723279609503678466.jpg

POMPEI - Villa Misteri freskói

Ezt a napot arra szánjuk, hogy sétát tegyünk POMPEIBEN és HERCULANEUMBAN. Járunk a régi utcákon, azokat a köveket taposva, ahol kétezer éve az itt lakók jártak, betérünk néhány házba, üzletbe, kocsmába, bekukkantunk a bordélyba, és megnézzük az amfiteátrumot. Séta közben úgy érezzük, mintha visszarepültünk volna a régmúlt időbe, hiszen ezek a városok olyan épen maradtak ránk, hogy szinte azt várnánk, hogy kilép a ház lakója, vagy barátságosan invitál az üzlet tulajdonosa egy kis vásárlásra. Láthatjuk azokat az embereket, akik itt haltak meg, görcsbe rándult testüket gipszbe öntve tekinthetjük meg.

scavi-pompei.jpg

17652280-street-in-ancient-roman-city-pompeii-italy-stock-photo-pompeii.jpg

POMPEI

pompei.jpg

POMPEI - Az élet utolsó pillanatai

10.jpg

 Pompei romjai, - háttérben a Vezuv

Herculaneumban lakóházak maradtak ránk, többé-kevésbé épen és a legtöbb háznak tudjuk kik voltak a tulajdonosai, melyik családé volt. Meg vannak a fürdők, vásárcsarnokok szentélyek romjai is.

 

 

 

ercolano_2012_8019396514.jpg

 HERCULANEUM

casanettuno_1482331455.jpg

HERCULANEUM - Egy villa belső része eredeti freskókksl

A Papiruszok villája a várostól északnyugati irányban található. A tipikus külvárosi villát Julius Caesar apósa Lucius Calpurnius Piso Caesoninus birtokolta. Nevét onnan kapta, hogy 1785 elszenesedett papirusztekercset találtak benne, amelyek fontos dokumentációként szolgálnak a város mindennapjairól. A villához díszkert, zöldségeskert, valamint szőlőültetvény csatlakozott. A szintén itt talált szobrok nagy részét ma a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban őrzik

29768.jpg

HERCULANEUM - Papiruszok villája - mozaikpadló

A Csónakházak a tengerpartra nyílnak, hatalmas boltíves épületek, melyek a középkori hajógyárak épületeire emlékeztetnek. Érdekességük, hogy 1980-ban 250 emberi csontvázat találtak itt számos aranypénzzel és egyéb értéktárggyal egyetemben. A Vezuv 79-es kitörésekor a város lakósai itt kerestek menedéket, de a forró gázok és a füst pillanatok alatt végeztek velük. Ugyancsak itt találtak rá egy 9 méter hosszú római hajó maradványaira is.

img_4548-1024x683.jpg

HERCULANEUM - Akik a cónakházakba menekültek

A Pompeiben és Herculaneumban tett séta után felmegyünk a Vezuvra is. Autónkkal egész a kráter alatti parkolóig megyünk, majd onnan egy rövidebb sétával érünk fel a hegy tetejére, a kráter pereméhez, aminek oldalán járhatunk is egyet, közben lenézhetünk a mélybe, ahonnan hol erősebb, hol gyengébb füstcsíkok szállnak fel, jelezve, hogy ez a vulkán csak alszik. Ezután térünk vissza szállásunkra.

26241_abd24920b2400a685a64b0e993a2ebeb8dbaa886_full.jpg

A Vezuv krátere

4 nap:  Reggel elindulunk Szicília felé.

olaszorszag_autoterkep_ures.gif

Nápoly - Sorrentói félsziget - Paestum - Calabria - Messinai szoros - Szicília Gioiosa Marea - útvonal

A Sorrentói-félsziget látványosan szép, festői útján megyünk Sorrento felé, - útközben gyönyörködhetünk a napfényben csillogó azúrkék tengerben.

sorrento-amalfi_1844173b.jpg

SORRENTO

AMALFIBAN megnézzük a Dómot.

amalfi-honeymoon.jpg

AMALFI

75136723.jpg

der-dom-von-amalfi-iii-c56096ff-57b8-49ca-8a11-d6e42882e429.jpg

AMALFI - A Dóm

A Salernói-öböl mentén rövid kitérőt teszünk PAESTUMBA, melyet a szübariszi görögök alapítottak Kr.e. 600-ban. Leghíresebb látnivalója a romvárosnak a Kr.e . 450-ben épített három ősi templom, - melyek a világörökség részét képezik.

paestum-tour.jpg

paestum.jpg

PAESTUM

Folytatva utunkat Calabria festői vidékén utazunk Villa San Giovanniba, ahol a kompkikötő van. Előtte még megállunk egy SCYLLA nevű kisvárosban, ahol rövid sétát teszünk az óváros szűk kis utcáin. Ha felmegyünk az erődbe, káprázatos kilátásban gyönyörködhetünk, - előttünk a napfényben fürdő Tirrén tenger, kissé távolabb jól látszik Szicília keleti partvidéke.

calabria-bova-superiore-panoramic-view.jpg

CALABRIA

scilla_0.jpg

SCILLA - Az erőd

scilla1.jpg

SCILLA

A komppal átkelünk mintegy negyed óra alatt MESSINÁBA, majd utazunk tovább szálláshelyünkre, mely egy gyöbyörű, festői helyen lévő tengerparti üdülővárosban GIOIOSA MAREÁBAN lesz.

archi_rc.jpg

MESSINAI-SZOROS

villaggio-villa-giulia-gioiosa-marea-costa-saracena-sicilia--1024x680.jpg

GIOIOSA MAREA

5 nap:  Reggel hajókirándulásra indulunk a Lipari-szigetekre.

aeolian_islands_hun.jpg

 Lipíari szigetek - hajótúra útvonala

timthumb.php.jpg

A hajó, amivel a szigetekre megyünk

Először VULCANO szigetén köt ki a hajó, itt lesz idő körülnézni. A szigeten jól felfedezhetőek a vulkáni működés nyomai: iszapfürdője gyógyhatású, a tenger part közeli részén bugyborékol a víz és igencsak meleg! Meg is lehet fürdeni ebben a különleges tengeri pezsgőfürdőben. A sziget hegyoldalából füst száll fel, jelezve, hogy vulkánszigeten járunk.

143070-004-e819a17e.jpg

 VULCANO

vulcano.jpg

Füstölgő kráter

isoladivulcano.jpg

Iszapfürdő

vulcano-729.jpg

Tengeri pezsgőfürdő

Visszaszállva hajónkra megyünk tovább Stromboli felé. előtte még kiköt a hajó a kis PANAREA szigetén is, ahol elmehetünk egy őskori falu maradványaihoz is.

panarea.jpg

panarea-10.jpg

PANAREA

Innen már nincs messze STROMBOLI szigete, ahol a vulkán folyamatos kitörései mutatják, - igazi vulkánszigeten járunk. A sziget felé haladva a hajóról látjuk az apró kis testvérszigetet a Strombolicchiot.

2762672796_860759c918_b.jpg

STROMBOLICCHIO

A hajó kiköt a sziget kisvárosánál, GINOSTRÁBAN, itt rövid sétát tehetünk, miközben folyamatosan halljuk a vulkán morajlását.

stromboli_ginostra_1.jpg

ginostra.jpg

STROMBOLI - Ginostra ahol kiszállunk a hajóból

Aztán visszaszállunk hajónkra, mely elvisz minket a tűzhányó közelébe, ahol rendkívüli élményben lehet részünk, - láthatjuk az un „Patak tűz” narancs-vörösen izzó lávaárját, ahogy sisteregve, zúgva ömlik a tengerbe, hatalmas gőzfelhőket lövellve a magasba. Feledhetetlen élmény!  A késő esti órákban érünk vissza szállásunkra.

A hajókirándulás ára 75 €, a helyszínen külön fizetendő!

volcano-sparks_1580341i.jpg

vulcano-krakatoa.jpg

bild7stromboli.jpg

 STROMBOLI - Vulcanus isten  munkában - Ezt láthatjuk a hajóról

6 nap:  Ezen a napon Szicília híres, hírhedt vulkánját az ETNÁT hódítjuk meg.

agrigento_-_palermo.jpg

Gioiosa Marea - Nebrodi hegység - Megalitmező - Alcantara szurdok - Taormina - Etna - Catania - útvonal

Ez a nap is számos különlegességet, természeti érdekességet tartogat számunkra, túránk csúcspontja az Etna meghódítása lesz. Elhagyva Gioiosa Marea tündérszép tengerparti vidékét, hamarosan Szicília hegyvidéke felé kanyarodunk. A Nebrodi-hegység olyan, mintha az Alpokban járnánk, dús növényzete és a decembertől márciusig hófödte hegyek idézik a magashegységi tájat. A hegyek között megbúvó kicsiny falvakban máig fellelhető a valamikor volt, igaiz szicíliai világ, - még élnek az ősi hagyományok.

7_nebrodi-mountains.jpg

A Nebrodi-hegység, háttérben az Etna

A hegyvidéknek számos gyönyörű természeti látványossága van, - ezek közül is az egyik legszebb a Cascade Catafurko vízesés. A San Basilio folyó vize mintegy 30 méteres magasságból zúdul alá, csodálatos látványt nyújtva az arrajárónak.

cascade_del_catafurco.jpg

Cascade del Catafurko

Továbbutazva egy különleges fennsíkra érünk – az Argimusco fennsíkra. Itt sajátos kőalakzatokat, - megalitokat – láthatunk. A kvarcos homokkövek nagyon érdekes formákat öltenek, mint például: két hosszúkás alakú szikla, mely a férfiasság és a nőiesség szexuális szimbólumaira emlékeztet, egy másik szikla egy kiterjesztett szárnyú madarat formáz meg, melynek csőre az Etna felé mutat, vagy egy szikla, mely úgy néz ki, mint egy imádságba feledkezett nő alakja, egy szikla mely emberi arcra emlékeztet, a benne lévő lyuk a szem. Ez a fennsík az ezoterikus rituálék helyszíne volt. Hogy ezek természetes képződmények-e, vagy talán emberkéz alkotta őket valaha, még nem tudták megállapítani, de nagyon egyedi látnivalók. A fennsíkról egyébként káprázatos kilátás nyílik az Etnára, a kéklő tengerre és a környező hegyvidékre.

megaliti-dell-argimusco.jpg

ARGIMUSCO FENNSÍK - A férfiasság és a nőiesség szexuális szimbóluma

i-megaliti-dellargimusco-la-stonehenge-di-sicilia-siciliaweekend.jpg

 AGRIMUSCO FENNSÍK - Messzebbről olxyan ez a szikla mint egy kiterjesztett szárnyú sasmadár

Következő programunk az Alcantara-folyó, mely az Etna kiömlő lávájába vájta útját, ezzel kuriózumnak számító látványosságot hozott létre, ahogyan áttetsző, sötét vize kanyarog a sötét, szürke bazaltfalak között, néhol keskeny szorossá, szurdokká szűkülve. Bérelt gumicsizmát húzva bejárhatjuk a kristálytiszta apró tavacskákat, a kis vízeséseket, a magasba emelkedő bazaltfalak között.

alcantara_szurdok_tura.jpg

depositphotos_57767929-stock-photo-alcantara-gorge.jpg

gole-alcantara2.jpg

Alcantara szurdok

Innen TAORMINÁBA, a sziget legszebb városába megyünk, ahol megnézzük a legnevezetesebb látnivalót a Görög Szinházat, melyet Csontváry is megfestett. Festői kilátás nyílik innen a közeli Etnára, az azúrkék tengerre és a városra. Ez a gyönyörű környezetben fekvő kisváros szinte lebeg a tenger feletti sziklaszirten, a látkép feledhetetlen!

taormina-87538.jpg

TAORMINA

taormina-teatro-greco.jpg

TAORMINA - Görög Szinház

A Görög Szinház megtekintése után rövid sétát teszünk a kis óvárosban, melynek nevezetes műemléképületei, templomai, palotái ugyancsak hozzátartoznak a kisváros látnivalóihoz.

numeri-utili-di-taormina.jpg

TAORMINA - Főtér

taormina-chiesa-di-san-giuseppe.jpg

TAORMINA - A Dóm

taormina.jpg

TAORMOINA - Óváros

A város fölé emelkedő dombtetőn áll az erőd, ha nyitva találjuk ide is felmehetünk, - bár igen sok lépcső vezet fel, - innen más szemszögből, de ugyancsak lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk

taormina-10.jpg

TAORMINA - Fenn a magas hegytetőn áll a város erődje

depositphotos_58013943-stock-photo-overview-of-town-of-taormina.jpg

TAORMINA - Kilátás az erődből - Alattunk a város és a földközi-tenger

A városban tett séta után következik Európa legnagyobb és ma is aktív vulkánja az Etna. Piano Provenzana is kiindulópontja lehet az Etna felső régiójához vezető túráknak mi azonban továbbmegyünk a legnépszerűbb turistaközpontba az 1923 méter magasságban lévő RIFUGIO SAPIENZÁBA. Autóval idáig tudunk feljönni, itt vannak a turistákat kiszolgáló létesítmények, valamint a közelben van az egyik leglátványosabb, de ma már kialudt Silvestri-kráter. Peremén sétaút vezet körbe a kráter szélén.

7714673f_z.jpg

ETNA - Rifugio Sapienza (1923 m) - Idáig jöhetünk fel buszunkkal

etna-view-from-silvestri-craters-592x444.jpg

ETNA - Silvestri kráter

Innen indul egy drótkötélpálya, mellyel 2915 méteres magasságba juthatunk fel, - ez már a kráterzóna övezete

144-etna-4.jpg

ETNA - A felvonó

Még innen is mehetünk feljebb, - a drótkötélpálya felső végállomásától terepjáró kisbuszok visznek fel kb 3300 méteres magasságba majd kiszállva gyalog folytathatjuk utunkat egész a működő kráter közelébe. (Persze csak abban az esetben, ha éppen nincs nagyerejű kitörés!). A frissen megfagyott láván sétálunk, miközben halljuk az állandó morgást, robbanásszerű dübörgést, időnként egy-egy izzó kődarab is hullik a közelünkbe, itt Vulcanus birodalmában járunk!

A felvonó és terepjáró díja kb 60 €, a helyszínen külön fizetendő

292_trekking-etna_od.jpg

ETNA - Igazi kaland fenn a láva közelében állni

etna_escursioni_0.46418762207031.jpg

ETNA - Kihült lávamező

003_kicsi.jpg

ETNA - Ízzó kőbombák hullanak nagy robbanásokkal kísérve

volcano-700x525.jpg

ETNA - Kitörés

main_900.jpg

ETNA - A 2001 július 26-i kitörés

Az Etna-túra után CATANIÁBA megyünk, ahol szállásunk lesz.

catania.jpg

CATANIA

7 nap:  Ezen a napon elindulunk, hogy felfedezzük ezt a sokarcú különleges szigetet. Dél-Szicília felé vesszük utunkat.

 

del-sziciliaagrigento_-_palermo.jpg

Acireale - Pantalica - Siracusa - Noto - Gela - Palma di Montechiaro - útvonal

Reggel sétát teszünk CATANIÁBAN, mely Szicília gazdasági központja és az Etnára vezető túrák kiindulópontja. A város közelében emelkedő hatalmas tűzháűnyó kétszer is lerombolta, sokszor elborítja a vulkáni hamu, ezért szürke városnak is szokták nevezni. sétálunk a város főutcáján a Via Etnán, ha nyitva lesz, benézhetünk a Dómba és megcsodálhatjuk az előtte álló Elefántos kutat is. A Castello Ursinot II Frigyes emeltette a 13. szd-ban.(A várat csak kívülről nézzük meg, ha belefér időnkbe).

via_etnea.jpg

CATANIA - Via Etna

catania_dom.jpg

CATANIA - A Dóm

depositphotos_29377843-stock-photo-italy-sicily-catania-duomo-square.jpg

CATANIA - Elefántos kút a város jelképe

catania-un-castello-dal.jpg

CATANIA - Ursino vár

Cataniából a sziget leglátványosabb műemlékvárosába SIRACUSÁBA megyünk. Felkeressük a Régészeti Parkot, melynek legkiemelkedőbb látnivalója a nagyobb részt a sziklába vésett római amfiteátrum, melyben egykor 15 ezer néző foglalhatott helyet

area_archeologica_a_siracusa_2.jpg

SIRACUSA - Régészeti Park - Római amfiteátrum

A második pun háború során (Kr. e 214 – 212) a rómaiak megostromolták Siracusát,  - melyet egyebek mellett Arkhimédész hadigépezetével védtek, - eleinte sikeresen. Később mégis bevették a várost. Arkhimédészt egy római légionárius leszúrta. Utolsó szavai az ókor nagy matematikusának ezek voltak: „Ne zavard a köreimet”. A katona ugyanis összetaposta a tudós homokba rajzolt ábráit, - ezután mondta neki híressé vált mondását, mely felbőszítette a légióst és megölte őt. Feltételezett sírkövét ma a Régészeti Parkban láthathajuk.

img_9565.jpg

SIRACUSA - Régészeti park - Arkhimédész feltételezett sírhelye

A Latomia del Paradiso hajdan az ókori város legnagyobb kőfejtője volt. Egy szép, árnyas parkban áll ez a 65 méter hosszú és 23 méter magas mesterséges barlang, melynek ismertebb neve a Dionüszosz füle. A barlangban az egyedülálló akusztika révén a suttogást is hallani lehetett, így ez a hely kiválóan alkalmas volt bizalmas titkok kihallgatására.

dionuszosz_fule.jpg

SIRACUSA - Latomia del Paradiso - Dionüszosz füle barlang

Érdekes látnivaló a San Giovanni bazilika föld alatti katakombái, ha itt járunk a korai keresztény időkbe találhatjuk magunkat.

szicilia-san-giovanni-katakombak_m.jpg

 SIRACUSA - San Giovanni bazilika katakombái

Sétálhatunk az óváros  - az Ortigia - öreg palotái között a szűk kis sikátorokban, melyeknek egy része ma már lakatlan.

siracusa_ortigia-aerea.jpg

SITACUSA - Ortigia a tengerbe benyúló félsziget

siracusa_ovaros.jpg

SIRACUSA - Utca az óvárosban

Az óvárosban van Arethusa-forrása, - Európában egyedül itt nő a papirusznád. 

800px-fonte_aretusa_e_papiro.jpg

SIRACUSA - Arethusa forrása, a kút medencéjében a papirusznád

Ha nyitva találjuk bemehetünk a Dómba is.

siracusa_dom.jpg

cathedral_syracuse_2.jpg

SIRACUSA - A Dóm

Mielőtt azonban Siracusába érnénk, útba ejtünk egy PANTALICA nevű érdekes helyet, itt van ugyanis az ókori világ egyik legnagyobb nekropolisza. Az Anapo-völgy és a mellékvölgyek oldalába több mint 5 ezer sírkamrát véstek a kora kőkorban és a bronzkorban, melyek veszélyes időkben az emberek hajlékául is szolgáltak.

pantalica.jpg

PANTALICA nekropolisa - Sziklába vájt egykori sírok

Szicília déli részén csodás kisvárost rejt a dombvidék. NOTÓ-t az 1693. évi földrengés teljesen lerombolta, - viszont ez a természeti katasztrófa segítette hozzá a várost máig tartó hírnevéhez.

noto_2.jpg

NOTÓ - A Katedrális

A romokat egységes, úgynevezett szicíliai barokk stílusban építették újjá, - Notóban nemcsak a tereket, palotákat, templomokat, hanem az utcaszerkezetet is átalakították a barokk rendezettésg és harmónia szabályai szerint.

noto_3.jpg

NOTÓ - Utcakép

A sárgás színű, könnyen faragható homokkőből készült díszes homlokzatok, csodás, tágas terek és az impozáns katedrális talán kicsit túlzásnak is tűnik a városka méreteihez képest, de a hangulata egyedülálló.

noto_4.jpg

NOTÓ

Sétát teszünk ebben a hangulatos városkában majd továbbutazva Dél-Szicília egy másik tengerparti városkájában, GELÁBAN állunk meg.

gela_2.jpg

GELA

Gelát i.e 688-ban rodoszi és krétai telepesek alapítitták, majd rövid virágzás után elfoglalták a punok akik földig rombolták a várost. A régi Gela helyén 1233-ban II frigyes hozott létre új várost, melyet Terranova névre kereszteltek. Csak 1928-ban lapta vissza régi nevét. 1943-ban itt szálltak partra a szövetséges amerikai erők, hogy megkezdjék előrenyomulásukat Róna felé.

gela_panorama.jpg

 GELA látképe

A Régészeti Múzeum és a Katedrális mellett a város nevezetessége egy ókori rommező, ahol az antik épületeken kívül két dór templom maradványai is felszínre kerültek.

gela_4.jpg

GELA - A tenger fölé emelkedő erőd

folytatva utunkat estefelé érünk szálláshelyünkre, mely a dél-szicíliai tengerparti üdülővárosban PALMA DI MONTECHIARO-ban lesz.

panorame-di-marina-di.jpg

PALMA DI MONTECHIARO

 8 nap: Reggel elindulva Nyugat-Szicílián át utazunk Palermo felé.

 

 

palermo_-_napoly.jpg

Palma di Montechiaro - Agrigento - Selinunte - Trapani - Erice - Segesta - Alcamo - útvonal

Reggel rövid sétát tehetünk a festői PALMA DI MONTECHIARO-ban. A Hercegi Palota szobái gyönyörű fakazettás mennyezettel vannak ékesítve, - a mélyen faragott, lakkozott mennyezetek fehér, vörös és arany színekben pompáznak. A földszinten van a könyvtár. Ha sikerül, belülről is megnézhetjük. (Nyitva tartás függvénye)

palma-di-montechiaro_palazzo-ducale.jpg

PALMA DI MONTECHIARO - Palazzo Ducale (Hercegi Palota)

fakazettas_mennyezet.jpg

A palota egyik szobájának fakazettás mennyezete

A városban tett séta után AGRIGENTÓBA megyünk, mely Szicília legjelentősebb ókori emlékhelye. Mandula és olajfaligetek között van a Templomok völgye, ahol az ókori görög építészet csodálatos és lenyűgöző templomainak egész sorát találjuk.

large.jpg

AGRIGENTO - Templomok völgye

7 gyönyörű dór templom áll itt, közülük talán a legszebb és leglátványosabb a  Concordia templom, mely a legépebben maradt ránk.

agrigento_szicilia__-_19.jpg

AGRIGENTO - Templomok völgye - Concordia templom

Az Olümpieion - más néven az olümpiai Zeusz temploma - az antik világ egyik leggigantikusabb építménye volt. Ez az egykor hatalmas templom ma már csak egy romhalmaz, de még így is láthatjuk egykori nagyságát. Mennyezetét a masszív oszlopközökben  36 db 7,5 méter magas Atlasz tartotta, ezek közül az egyik itt látható eldőlve.

agrigent_ruine_zeustempel.jpg

 AGRIGENTO - Templomok völgye - Olümpieion ronjai

agrigento_eldolt_atlasz.jpg

AGRIGENTO - Templomok völgye - Az Olümpieion mennyezetét valaha tartó egyik hatalmas atlasz eldőlt, majdem teljesen ép maradványa

A fenséges Templomok völgyében tett séta után folytatjuk utunkat Nyugat-Szicília felé. Útközben megállunk egy másik nevezetes ókori emlékhelynél is. SELINUNTE ókori városának Akropolisza ma Szicília egyik jelképe.

selinunte.jpg

SELINUNTE

selinunte_akropolisza.jpg

SELINUNTE - Akropolisz

A 8 feltárt archaikus dór templomot betűkkel jelölték, - közülük a leglátványosabb a „C” templom. Ez a legrégibb templom ezen a helyen, hajdan  6x17 felfelé keskenyedő oszlop vette körül az Apollo-szentélyt, melyek közül néhányat helyreállítottak, így némi képet kaphatunk arról, milyen lehetett egykor ez a gyönyörű templomépület.

selinunte_c_templom.jpg

SELINUNTE - "C" templom

Szicília nyugati partvidékén folytatjuk utunkat, - rövid sétát tehetünk MARSALA kikötővárosban.

marsala.jpg

MARSALA - Városkapu

Aztán megállunk az egyik TRAPANI közelében lévő kisvárosban. Trapani, Nyugat-Szicília kikötővárosa egyébként sólepárlóiról nevezetes.

trapani.jpg

TRAPANI látképe - háttérben az Egadi szigetek

trapani_soleparlok.jpg

TRAPANI - Sólepárlók

A tenger fölé 700 méteres magasságba emelkedő dombtetőn állnak ERICE középkori, szürke kőházai. A kisvárosba a középkori városkapun át léphetünk be

porta-trapani.jpg

ERICE városkapuja a Porta Trapani

Erice egy része már lakatlan, csak a turisták zaja veri fel a csendet. Sétálunk az öreg, néhol félig már romos paloták, templomok között a szűk kis sikátorok évszázados kövein. A sikátorokban helyenként kis boltok kínálják portékáikat az arra járó turistáknak.

erice.jpg

 ERICE - Ócárosi utca

A Castello Normanno szentélyét a punok Astarte szerelemistennőnek, a rómaiak Vénusznak állították. Magas hegyen áll egy hajdani antik városnak a szinháza és temploma.

 

 

erice_castello_normanno.jpg

ERICE - Castello Normanno

Az erődből káprázatos kilátásban gyönyörködhetünk

erice_kilatas.jpg

ERICE - Kilátás az erődből

Utazunk tovább. SEGESTA népes város volt egykor, a festői tájban már messziről szemet szúr templomának fenséges tömbje. Soha nem fejezték be építését, bizonyára az elhúzódó pun háborúk tették ezt lehetetlenné. Gerendázata 36 dór oszlopon nyugszik, ma is majdnem úgy látjuk, ahogy egykor itt hagyták építői.

segesta.jpg

SEGESTA

segesta0000.jpg

Segesta antik temploma

Megnézzük az antik  Görög szinházat is

ancient_greek_theatre_in_segesta.jpg

SEGESTA - Görög szinház

A nap végén utazunk a Szicília északi részén lévő ALCAMÓBA, - ahol szállásunk lesz.

alcamo_2.jpg

ALCAMO

9 nap: Reggel rövid sétát tehetünk ALCAMÓBAN, majd elindulunk Szicília fővárosába, PALERMÓBA, ahol városnéző sétát teszünk. 

palermo.jpg

PALERMO

A tervek szerint először megnézzük a Dómot.

palermo_dom.jpg

PALERMO - A Dóm

palermo11.jpg

A Dóm belseje

Továbbsétálva  a Normann palotához megyünk, ahol a szicíliai parlament ülésezik, így csak egy kis része látogatható, de az csodás élmény.

sicilie-palermo-palazzo-dei-normanni.jpg

PALERMO - Normann palota

Látjuk a gyönyörű árkádos udvart, valamint Roger király szobáját, ahol szépséges mozaikképekben gyönyörködhetünk.

normann_palota.jpg

A Normann Palota árkádos udvara

tillai-vadasz.jpg

Normann palota - Mozaikkép Roger király szobájában

A legnagyobb élmény azonban a Capella Palatina, mely a kora középkor egyházművészetének egyik legnagyszerűbb remeke. Egyben láthatjuk itt az antik, bizánci, arab és normann elemek egybeforrt, lenyűgöző esztétikai hatását. A Palotakápolna megtekintése a nyitva tartás függvénye!!

cappella-palatina.jpg

cappellapalatina1.jpg

Normann Palota - Capella Palatina

Palermói programunk további részében egy bizarr látnivalót keresünk fel, leereszkedünk a Kapucinusok templomának kriptájába, ahol mintegy 1500 múmia látható. A különböző korokban meghaltak múmiái részben a falakra felakasztva, részben fülkékben vannak egymás mellett, felett elhelyezve, kicsi csecsemőktől aggastyánokig minden korosztály képviselve van itt.

palermo-3.jpg

palermo_kapucinus_kripta.jpg

PALERMO - Kapucinus kripta

Legnevezetesebb egy 1908-ban tüdőbajban meghalt kislány akit üvegkoporsóban láthatunk. Kis pirospozsgás arca, lehunyt szeme, olyan, mintha csak aludna, szinte teljesen ép!

kapucinus_kripta.jpg

Az 1908-ban meghalt Rosalia Lombardo

A legrégebbi itt lévő múmia az 1500-as évek közepéről való. A morbid látnivaló után Palermo környékének legnevezetesebb látnivalóját a Monreale-i katedrálist nézzük meg

duomo_di_monreale_2785917877.jpg

MONREALE - A Dóm

dombelso.jpg

A Dóm belseje

Szicília legszebb, leglátványosabb templomépületében járunk, itt is láthatjuk az arab, a normann és a bizánci elemek olyan együttesét, melyek egyedülállóak a keresztény világban.

dom_2.jpg

A Dóm mozaikjai

A szentély csodálatos mozaikképei a művészettörténészek szerint szebbek, mint a híres ravennai, konstantinápolyi mozaikok. Mivel Ravennában is jártunk, talán tudunk egy kis összehasonlítást tenni, - döntse el mindenki saját maga, neki melyik tetszett jobban.

dom_mozaikok.jpg

A szentély mozaikjai

A katedrálisból beléphetünk a kolostorba is, melynek kerengője ugyancsak káprázatos szépségével nyűgöz le minket.

dscn0550.jpg

A kolostor kerengővel körbezárt udvara

A kolostor kerengőjét 228 gazdagon faragott és sok helyen mozaikokkal is berakott oszloppár alkotja. A római és arab művészet itt is tökéletes harmóniában van.

37150988.jpg

A kolostor kerengője

oszlopok.jpg

A kerengő egyik oszloppárja

(Itt is a nyitva tartás függvényében léphetünk be a katedrálisba, remélhetőleg ez sikerülni fog). Este búcsút veszünk Szicíliától, - hajóra szállunk és éjszaka visszatérünk Nápolyba, ahová a reggeli órákban érkezünk meg.

olaszorszag_autoterkep.gif

Palermo - Nápoly hajóút

raffaele_rubattino_13-08-2006_11.jpg

10 nap:  A reggeli megérkezést követően városnézésre indulunk NÁPOLYBAN.  Megnézzük az Archeológiai Múzeum gazdag gyűjteményét, ahol láthatjuk a Pompeiben, Herculaneumban  feltárt és itt kiállított leleteket, az eredeti freskókat, mozaikokat. 

archaeological-museum-naples-italy.jpg

NÁPOLY - Az Archeológiai Múzeum épülete

pompeii_-_casa_di_marte_e_venere_-_man.jpg

NÁPOLY - Archeológiai Múzeum - Freskó Pompeiből

pompeii-couple.jpg

Freskó Pompeiből - Terentius Neo és felesége portréja

pompei-e-lu2019europa-museo-archeologico-nazionale-di-napoli-2015.jpg

NÁPOLY - Archeológiai Múzeum - Pompei áldozatok

A Dóm San Gennaró ereklyében őrzött véréről híres, melynek csodatévő erőt tulajdonítanak, valamint sok szép síremlék is látható itt.

duomo.jpg

NÁPOLY - A dóm

dom_belseje.jpg

A Dóm belseje

szent_gennaro_vere.jpg

A Dóm híres ereklyéje - Szent Gennaro vére

A Dómban van András calabriai hercegnek, Károly Róbert fiának, Nápolyi Johanna férjének márváény sírtáblája, melynek felirata a következő:                                                                                 Andrásnak, Károly Ubert Pannonia királya fiának, a nápolyiak királyának, kit felesége, Johanna ármánya és kötele megölt, Orso Minutulo kegyessége ide elhelyezett, nehogy a király teteme temettetlen maradjon és a gonosz tett az utódok előtt el legyen temetve (födve), Berardi fia Capece Ferencz állította e sírkövet a 19. évében 1345 szeptember 17-én megholtnak.

40-0.jpg

András calabriai herceg sírtáblája a Nápolyi Dómban

Elsétálhatunk a híres erődökhöz a Castel Nuovóhoz és a Castel dell’Óvo-hoz.

maschio-angioino-questa.jpg

NÁPOLY - Castel Nuovo

napoli-castel-dellovo.jpg

Megnézhetjük a Királyi Palotát is.(Belülről csak akkor, ha nincs nagy sorbanállás)

napoly-kiralyi-palota.jpg

NÁPOLY - Királyi palota

napoly-kiralyi-palota_2.jpg

A Királyi palota trónterme

Lemehetünk a Katakombákba és ha sikerül és mód lesz rá, tehetünk egy különleges sétát: a görög időktől kezdve a 2. világháborúig a föld alatti Nápoly nyomain járhatunk. Ez a vezetett séta 90 perces és kb 10 €-ba kerül, melyet a helyszínen kell fizetni.

catacombe-di-san-gennaro.jpg

NÁPOLY - San Gennaro katakomba

foldalatti_napoly.jpg

Földalatti Nápoly

A nevezetességeket a nyitva tartás és a rendelkezésünkre álló idő függvényében tudjuk megnézni. Este megyünk szállásunkra, mely ugyanott -LAGO PATRIÁBAN - lesz, ahol idejövet is volt.

11 nap: Reggel elindulunk vissza észak felé.

olaszorszag_autoterkep_ures.gif

Nápoly - Santa Maria Capua Vetere - Caserta -  - Tivoli - Velence - útvonal

SANTA MARIA CAPUA VETERE-ban van Olaszország második legnagyobb amfiteátruma, melynek egyes részei valamivel épebben maradtak fenn, mint a római Colosseum. A látogatók még azokba az átjárókba is lemászhatnak, ahol valaha a vadállatok rohangáltak.

santa_maria_caoua_vetere.jpg

amfiteatrum.jpg

SANTA MARIA CAPUA VETERE - Az amfiteátrum

Innen CASERTÁBA megyünk, ahol a tervek szerint megnézzük a nápolyi királyok szépséges nyári palotáját és festői parkját, melyet az olasz Versaillesnek is neveznek.

xreggia_di_caserta.jpg.pagespeed.ic.qnw81zwpnz.jpg

CASERTA - A nápolyi királyok nyári palotája és parkja

450px-campania_caserta6_tango7174.jpg

A palota díszterme

Az itt tett séta után indulunk vissza északnak, - CASTROCARO TERMÉBE, - arra a szálláshelyre, ahol idejövet is megszálltunk. Utazásunk utolsó programjaként megállunk még TIVOLIBAN, ahol megnézzük a Villa d’Este híres szökőkútjait és Hadrianus császár villájának monumentális romjait.

tivoli.jpg

TIVOLI - Villa D'Este

villa_deste_tour.jpg

TIVOLI - A Villa D'Este szökőkútjai

tivoli_2.jpg

villa05.jpg

TIVOLI - Hadrianus villájának romjai

Estefelé érkezünk szálláshelyünkre.

12 nap: Reggel elindulunk hazafelé, végig autópályán, rövid pihenőkkel tervezett érkezés Bp Széna-térre az esti órákban.

Utazás 20 személyes mikrobusszal

Szállás hotelekben és apartmanokban 2-3-4 ágyas szobákban.

Ellátás önellátó. A legtöbb helyen kapunk reggelit, mely azokon a helyeken benne van az árban, egyes helyeken kb 6€. Vacsoralehetőség mindenütt van, ez helyben fizetendő, kb 13-15€. (Tájékoztató jellegű ár).

A legtöbb szálláshelyen van felszerelt konyha, mindenütt van étterem, élelmiszerbolt.

Várható költség:  226.200 Ft/fő (tartalmazza az útiköltségeket, komp és hajó költségeket, szállásokat több helyen reggelivel). 

A Palermo-Nápoly hajóra ha valaki szeretné, lehet kabinjegyet is igényelni, ebben az esetben az ár valamivel magasabb lesz: 4 ágyas (emeletes ágyak) kabin igénylése esetén a részvételi díj: 230.400 Ft/fő. 2 ágyas külső kabin igénylése esetén a részvételi díj: 234.500 Ft/fő. A programban leírt fakultatív programok és a belépők a helyszínen fizetendők.

Az ár 12 fő jelentkezése esetén érvényes. Kisebb létszámnál az ár emelkedhet.

Előleg: 115.000 Ft/fő

Az indulás előtt a résztvevőkkel egy megbeszélt helyen és időben személyes megbeszélést tartunk az útról.

Jelentkezés: email: vandorbot11@gmail.com

naplemente_szicilia.jpg

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 134
Heti: 713
Havi: 3 730
Össz.: 43 263

Látogatottság növelés
Oldal: VULKÁNOK VONZÁSÁBAN - Nápoly-Szicília-Lipari szigetek
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: 2017 szilveszter várban kőszeg - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »