VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

SZILVESZTER HARKÁNYBAN

2018 december 29 - 2019 január 1

Évvégi programunkban 4 napos szilveszteri kikapcsolódást ajánlok Harkányban, kis kirándulásokkal, szilveszter éjjeli mulatsággal. Utazás menetrend szerinti volánbusszal.

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

JELENTKEZÉSI HATÁRODŐ: minél előbb, - a szállás nagyon hamar fogy, - de legkésőbb 2018 november 25-ig!

A programra max. 6 fő jelentkezését várom. Kevesebb fővel is mehetünk, de akkor az ár emelkedik.

Találkozás 10.45 órakor a Népligeti volánbusz pályaudvaron a pénztárak előtt. Jegyet Harkányba kell venni, pótjegy váltása korhatártól függetlenül kötelező!   A busz menetrend szerint 11.05 órakor indul és 15 órára ér HARKÁNYBA. Megérkezés után elfoglaljuk szobáinkat. A nap hátralévő részében szabadidő vacsoráig.

Másnap kirándulást teszünk menetrend szerinti busszal SIKLÓSRA. A műemlékekben gazdag város legnevezetesebb látnivalója a vár.

siklos_vara_2.jpg

„És akkor jött a Tenkes kapitánya…”

Szinte nincs olyan magyar, ki nem ismerné talán a legnépszerűbb tévésorozatot, melynek nagy részét a siklósi várban forgatták. Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye a Tenkes alján, Siklós városának közepén, egy magaslaton emelkedik. Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. Az épületegyüttes magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek.

A vár a tatárjárás utáni korszakban épült, egy 1294-es oklevél említi először. A Siklósi nevű nemesi család lakta, míg 1387-ben Zsigmond király el nem kobozta tőlük. Onnantól egy évszázadon át a Garai család birtokolta. A vár fénykorát II. Garai Miklós nádor uralma idején élte, ő építtette át az erődítményt kényelmes gótikus várkastéllyá. 1401-ben több hónapig tartották itt házi őrizetben Zsigmond királyt egy főúri felkelés miatt, de Garai Miklós inkább vendéglátója volt a királynak, mintsem őrzője. Zsigmondnak sem lehetett túl megrázó az élmény, hiszen jutalomból fogva tartóját hamarosan a nádori címhez segítette.1440-re kiépültek védőművei, így az Ulászló király seregét erősítő Hunyadi János sem tudta bevenni. 1482-ben már ismét királyi birtok, Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak ajándékozta, később a Perényi főúri család lakta, ők a XVI. század elején reneszánsz stílusban alakíttatták át a várépületet. Perényi Imre nádor felesége volt a legendás Kanizsai Dorottya, nevével Mohácsnál is találkozhatunk, hiszen ő temettette el a tragikus mohácsi csatában temetetlenül heverő több ezer katonát. 1543-ban háromnapos harc után Szulejmán serege elfoglalta, majd az Oszmán Birodalom 1686-ig – a Habsburgok által történt felszabadításáig – jelentős katonai támaszpontként használta. A vár később császári birtok lett, így megmenekült a magyarországi várak sorsától, nem rombolták le. 1728-tól a Batthyány család a tulajdonos, 1849-ben Batthyány Kázmér aktív politikai szerepvállalása miatt a forradalomban, magyar külügyminiszter volt, a császár elkobozta a várat a családtól, Kázmér száműzetésben halt meg, majd 1873-től a Benyovszky család tulajdona. 1929-ben nyilvánították műemlékké, majd átalakítási célokkal a Honvédkincstár vásárolta meg 1943-ben. A második világháború során angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt. A háború során a vár erősen megrongálódott, 1956-tól kezdték rende hozni az épületet, turistaszálló is működött falai között. 2009 és 2011 között teljesen felújították, kialakítottak egy látogatóközpontot is, rendszeresen várjátékokat, színi előadásokat és más kulturális programokat rendeznek.

siklos_vara.jpg

A nagyszabású felújítási munkák után a vár ismét régi fényében ragyog. Az erődítmény három részből áll, a külső vagy alsó vár területe ma egy szépen gondozott park, innen jutunk a jelképes felvonóhídon keresztül a belső vár bejáratát képező, hatalmas barbakánhoz, amelyen a Batthyány család címere látható. Érdemes felmászni a barbakán gyilokjárójához, egyrészt a környékre nyíló szép kilátás miatt, másrészt innen kitűnően szemre vehetjük a belső vár pártázatos középkori falait, ill. a négyzet alakú várkastélyt. A masszív várkastély kapuján belépve a négyszögletes várudvarba jutunk. Az udvarból nyílnak a különböző kiállítások bejáratai. Egyből jobbra tudunk lemenni a várbörtönbe, ahol a szűk, sötét tömlöcökben korabeli kínzóeszközök teszik szemléletessé a fogvatartottak hétköznapjait. A börtön melletti termekben szőlő- és bormúzeumot rendeztek be, a siklós-villányi borvidék boraiból vásárolhatunk is a shop-ban. Az udvarból jutunk be a főbb állandó kiállításoknak otthont adó szárnyba, itt találjuk a meglehetősen szerény reneszánsz bútorkiállítást, feljebb a középkori fegyverekkel megspékelt vártörténeti és a hadtörténeti kiállítást. A legnépszerűbb kiállítás a Tenkes kapitánya Panoptikum, amely szintén felújítva mutatja be a filmsorozat egyik ominózus jelenetét. A vár művészettörténetileg legértékesebb részei a gótikus hálóboltozatos várkápolna, és az ún. Zsigmond-szoba, ahol egy gyönyörű középkori kandallót látunk, és a gótikus stílusú zárt Zsigmond-erkély is innen nyílik. Az erkélyt érdemes kívülről a várfalról is megcsodálni. A várkápolnában nyugszik az 1848-as forradalmi kormány külügyminisztere, Batthyány Kázmér, az emigrációban elhunyt gróf hamvait a 80-as években hozták ide Párizsból.

Belépő: Teljes ár: 1.500 Ft/fő; nyugdíjas: 750 Ft/fő.

siklos_vara_3.jpg

A vár megtekintése után sétát teszünk a városban, mely jó néhány jelentős műemlékkel rendelkezik. A Malkocs bej dzsámit valószínűleg csak kívülről tudjuk megnézni, mivel a téli időszakban zárva van. 

siklos_dzsami.jpg 

A dzsámit építtető Malkocs klisszai szandzsákbej volt, és 1565-ben halt meg.

Siklósi dzsámijának pontos idejét nem ismerjük, de az alapító személyének ismeretében annak létesítése az 1543-1565 közötti időre szűkíthető le. A dzsámi restaurálása 1994-ig tartott, s olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda. Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta ismét eredeti rendeltetésének megfelelően is működik.

Jelentős műemlék az egykori Ferences templom, melynek szentélyénben XV századi freskók vannak. A falképegyüttes itáliai mesterek munkája.

templom_36.jpg

A város másik jelentős temploma a XVIII századi copf stílusú orotdox templom. XIX századi ikonosztáza jelentős művészeti alkotás. Ha sikerül kinyittatni, a két templomot belülről is megnézzük.

siklos_ortodox_templom_3.jpg

A városnézés után visszatérünk Harkányba, szállásunkra.

A következő nap - szilveszter napján - fakultatív kirándulást tehetünk egy VILLÁNYI BORPINCÉBE, ahol borkóstolón vehetünk részt. A kirándulásra a helyszínen lehet jelentkezni, csak akkor tudjuk megcsinálni, ha mindannyian megyünk. Kisbusz visz oda minket és az is hoz vissza a szállásra. A program árát a helyszínen külön kell fizetni.

villany.jpg

A kb fél naposra tervezett program után visszatérünk Harkányba, ahol szabadidő lesz estig, - lehet a termálfürdőben megfürdeni, vagy pihenni, felkészülni a fergeteges szilveszter éjszakára.

Az élőzenés szilveszter est a szálló éttermében lesz. Háromfogásos menüből lehet választani:

Aperitív (Pálinka, Jägermeister vagy Martini)

Előétel:  Tárkonyos , citromos borjú raguleves lúdgége tésztával

- A menü: Göngyölt ropogós süldőcsászár kolbásszal töltve, aszaltszilvás pároltkáposztával, héjas burgonyával.

- B menü: Libamájjal töltött szűztekercs vörösboros mártásban, rösztivel

- C menü: Pankó morzsás rántott camember, bulgurral, chutney-val.

 Desszert

 Éjfélkor: Tejfölös töltöttkáposzta

 Roppanós virsli, mustárral, ketchappal

 

Január 1-én Újévi reggeli: Korhelyleves

(Pálinka, Jägermeister vagy Martini)

Reggeli után szabadidő, a hazaindulásig.Ha valaki szeretné, meg lehet nézni délelőtt a Futó László Pál múzeumot, ahol különleges, egyedülálló többdimenziós művek állandó tárlata tekinthető meg. A délelőtti nyitvatartás 9 - 12 óra között van.

Tervezett hazaindulás a menetrend szerinti volánbusszal:

Indulás Harkány autóbusz állomásról 14.20 órakor. Hazaérkezés Bp Népligetbe 18.40 órakor.

A műemlék épületben lévő nemrég szépen felújított hotel a termálfürdő főbejáratával szemben van. Szállás 2 ágyas fürdőszobás, TV-vel, hűtővel, telefonnal felszerelt balkonos szobákban lesz.

Várható részvételi költség: 64.000 Ft. (tartalmazza: 3 éj szállás bőséges svédasztalos reggelivel; háromfogásos menüválasztásos vacsora; szilveszteri gálavacsora (választási lehetőséggel); élőzene, idegenforgalmi adó. 

Jelentkezés: vandorbot11@gmail.com

Jó bulit és boldog újévet kívánunk!

szilveszter.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 134
Tegnapi: 72
Heti: 692
Havi: 1 963
Össz.: 69 462

Látogatottság növelés
Oldal: SZILVESZTER HARKÁNYBAN
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: klein rex nyuszi gyogyitasa hazilag - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »