VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

LÁTOGATÁS A MAGYAR SZECESSZIÓ HÁZÁBAN

2018 április 7

Ennek a programnak a keretében látogatást teszünk Budapest egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb épületében, - a MAGYAR SZECESSZIÓ HÁZÁBAN.

magyar_szecesszio_haza2.jpg

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

Találkozás az V. Honvéd utca 3 előtt 10.45 órakor.. A programot 11 órakor kezdjük.

Magyarországon egyedülálló, hogy egy galéria vagy múzeum, csak a szecessziónak szentelje falait. Mi pedig nem csak falainkat, hanem a hangulatot, a békebeli magyar századforduló hangulatát is e stílus köré építettük.

A 600 négyzetméter feletti területen korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök idézik meg a huszadik század elejét az 1903-ban Vidor Emil által, a Bedő család részére tervezett házban. Mindezzel a múzeum betekintést nyújt a látogató számára a "békebeli idők", a budapesti polgári élet hangulatába.

A belső kiállitótér három szintjén megtekinthető művészi szinvonalon kivitelezett dísztárgyak és az enteriörök mellett, a kávézóban, reggelente frissen sült croisant, és egész nap házi- és cukrászsütemények, kávékülönlegességek, teák és forró csokoládé várják a kedves vendégeinket.

szecesszio.jpg

Vidor Emil a ház építésze (1867 március 27 Budapest, 1952 július 8 Budapest). Budapesti tanulmányai után 1890-től Münchenben tanul, majd 1891-ben Berlinben fejezi be tanulmányait. Hazatérése után, Ybl Miklós alkalmazta irodájában. 1894-től pedig a Millenneumi Kiállításra épülő Ősbudavár szórakoztató negyed tervezőirodáját vezette, a mai Vidám Park területén létesítette annak középkori házaiból álló együttesét. 1896-ban nyítja meg saját irodáját, és a leggazdagabb körök tagjainak tervez villákat és bérházakat.

1901-1902 között építi fel Budapest első art-nouveau stílusú házát (Egger-villa, Városligeti fasor 24. szám). 1903-ban Bedő Béla részére tervez, ekkor épül fel a Bedő ház, a Honvéd utca 3. alatt, ami a mai Magyar Szecesszió Házának is otthont ad. Jóllehet Németországban a Jugendstil művészetét ismeri meg közelről, a francia és belga modern épitészet, és az art nouveau sem maradt ismeretlen számára. A Bedő ház, egyik legeredetibb alkotása a belga Horta és Hankar hatását mutatja, de egyúttal magyaros mintákét is, a Zsolnay gyár majolikáival.

1907-ben a Magyar Pályázatok számol be az épületről (V évf. 1 szám) az Építőművészeti Krónika rovatban, Bedő Béla úr Honvéd utcai palotája címmel. A korabeli fotókon jól látható, hogy a tervező, Vidor Emil, gondját viselte az épület belső terének is, az összművészet vagy másképp, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében.

Az iparművészetek nagyhatású egységének ezen korai magyar megvalósítása 1903 -ban, úttörőnek számított. Mindössze hat évvel a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után készült, a skót Mackintosh jeles összművészeti házával pedig egyidőben.

A korabeli leírás is megemlíti az előre tervezett falfestmények, színes üvegezések és csiszolt üvegek gazdag alkalmazását, az egész épület felszereltségét.

muzeumbelso.jpg

Ahogy az a helyreállítás előtti képen is látható, lent a földszinten szögletes ablaksorral tették tönkre az eredeti pávafark-íves, fakeretes portált. Az épület sokáig a SZÖVOSZ székháza volt, áttörték a falat, lent működött az ezer fős üzemi konyha. A Bedő-ház földszintjén a századelőn asztalosműhely volt, annak nagyméretű szerszámgépeire alakították ki az eredetileg 6 méteres belmagasságot. Mivel ez üzemi konyhának túl magas volt, hát barkács módszerekkel kétszintessé alakították.

"2003-ban az önkormányzat pályázatot hirdetett a megüresedett majdnem 600 négyzetméter bérleti jogának hasznosítására. Művészettörténésszel kellett minősítettni az állandó kiállításra szánt tárgyakat, hogy megfelelnek-e a célra. Pályáztam, megnyertem, megvásároltam a bérleti jogot és átépítettem a helyet. Benkovich Attila építész és Gerle János építészettörténész, a korszak első rangú szakértője voltak a segítőim. Régi fényképek alapján rekonstruáltuk a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontottuk a régi belső teret. Az egész ház homlokzatát az eredetihez híven állítottuk helyre."

Külön érték a formálásában példa nélkül álló bejárati kovácsoltvas kapu.

szecesszio_6.jpg

A Magyar Szecesszió Háza rangos bútorgyűjteményében több mint húsz szekrény található, számuk bővülőben. A szecesszió mint mozgalom egységes, de a stílus időben és országonként igen változó, igy e múzeumbeli kollekció is igen változatos. Izelítőül csak néhány darabot mutatunk be részletesebben.

Művészetek és Kézművesség.
A monarchia műhelyei és művészei kezdetben az angol hon felé tekintgettek. Ott az iparosítás sikere mellett, annak ellensúlyozására, sőt a viktoriánus neostílusok kultusza ellen forduló Arts and Crafts nyitotta meg a mindmáig tartó modern ipartervezés útját.

Art Nouveau.
Az új stílus diadalát az 1900-as Párizsi Világkiállítás hozta meg, ahol több mint 1500 magyar művész terméke volt jelen. Többek közt Wigand Ede itt nyert ezüstérmet.

A magyar népies stílus.
A művészek és kézművesek nemzetközi kapcsolataik mellett, keresték és kialakították a - korabeli sajtóban újnak, modernnek nevezett - szecessziós magyar stílust. Ez a korabeli néprajzi gyüjtőmunkával (Alföld, Kalotaszeg, Székelyföld,stb.) és a nemzeti törekvésekkel összhangban az egyszerűbb, sokszor a paraszti életből átvett formákat is felhasználta.

A bútorok mellett gyönyörű porcelánok, festmények, grafikák és korabeli plakátok is vannak itt.

enteriorkep.jpg

A bútorok mellett gyönyörű porcelánok, festmények és korabeli plakátok idézik a 20. század első felének hangulatát.

muzeumbelso_5.jpg

 A házban egyéb kiállítások is vanna, melyeket megtekithetünk.

A kiállításokat egyénileg tudjuk megnézni.

Belépő:Teljes ár: 2.000 Ft/fő; nyugdíjas: 1.500 Ft/fő.

Jelentkezés. email: vandorbot11@gmail.com

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 203
Heti: 992
Havi: 3 984
Össz.: 38 935

Látogatottság növelés
Oldal: Látogatás a Magyar Szecesszió Házában
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vandorbot.hu metrólátogatás - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »