VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

A KECSKEFARMTÓL A SÓDOMBIG -

KALANDOZÁS A MÁTRA VIDÉKÉN

2018 március 24

Nem szokványos helyekre megyünk el ezen a napon. A Mátra vidékén sok érdekes, a laikus számára különleges látnivaló is található, melyek közül busztúránkon jó néhány érdekes helyet felkeresünk. Megnézünk egy kecskefarmot, egy méhészetet, láthatjuk az üveggyártás érdekes folyamatát, betekintünk egy barlanglakásba, - de azért a természet szépségei sem maradnak ki. Nézzük hát részletesebben, mit nyújt ez a program?

matra.jpg

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018 február 28

Találkozás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut 2-vel - 5.45 órakor. Indulás 6 órakor.

Bizonnyára nem sokan jártak még közülünk kecskefarmon, most megtekinthetünk egy ilyen termelő, működő farmot NAGYRÉDÉN.

A Nagyrédei Kecskefarm a Mátra hegység déli lábánál, gyönyörű természeti környezetben, rét mellett, erdőtől, horgásztótól 200-300 méterre található. A kitűnő adottságok mellett a több évszázados hagyományoknak köszönhető, hogy a mátraaljai történelmi borvidék jelentős borászata is itt található.

nagyrede.jpg

Családi gazdaságunkat 1995-ben kezdtük építeni, célunk egy természetközeli életmód kialakítása volt. Ökogazdaságunkban az állatok tartása, takarmányozása illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított kecskesajt, kecskehús magas biológiai értékű, értékes élelmiszer.A vidék egyedisége a vulkanikus kőzetben rejlik, ezáltal a legelő ásványi anyagokban gazdag, így érjük el a sajtok egyediségét, melyeket saját recept alapján tufapincében érleljük.

2014_apr-62.jpg

Kecskesajtból nagyon sokféle ízletes étel, saláta készülhet. Sajtjainkat félkemény, lágy, krémsajt állaggal, és igen sokféle ízesítésben készítjük. A falusi vendéglátás keretén belül sokféle rendezvényt szervezünk gyermek-, és felnőtt csoportok részére, sajtkóstolással, kemencés programokkal.

A Szent Imre Borlovagrend tiszteletbeli tagjaként különös hangsúlyt fektetek a sajt és a bor gasztronómiai kapcsolatának erősítésére. 2001 óta a Mátrai Borút tagjaként részt veszek a borturizmusban.

A tulajdonos bemutatja csoportunknak a farmot, megnézzük az állatokat és megkóstolhatjuk a kecskesajtot is.

kecskesajt.jpg

Belépő: 1.000 Ft/fő

A program végeztével utazunk tovább egy másik érdekes helyre, a Gyöngyös közelében lévő Méheskertbe.

meheskert.jpg

A Sár-hegy természetvédelmi terület alatt található Méheskert igazán egyedi látogatói programokat kínál.

A Méheskertet üzemelő Szabó Méhészet 2011-ben jött létre. Fő célkitűzésünk, hogy a legjobb minőségű termelői mézet állítsuk elő. Jó úton járunk, az Országos Mézversenyen rendszerint jó minősítést szereznek termékeink (2012-ben az Év Méze vegyes virágméz kategóriában!). Bükki Nemzeti Park védjegyével is rendelkezünk. Újdonságként szeretnénk nyitni a látogatók, a nagyközönség felé, hogy személyesen is megtapasztalják a méhészkedés szépségét, a méhek munkáját, és, hogy hogy készül a kiváló minőségű termelői méz.

Látogatói program:                                                                                                                         Bemutatkozás, rövid ismertető a méhészkedésről, a mézről. Tévhitek eloszlatása...
Méhek megfigyelése üvegkaptáron keresztül. A méhek társadalma. Mi történik a kaptáron belül?
Bevezetés a méhészet rejtelmeibe.
Ha az időjárás és a körülmények engedik, a bátrabbakkal kaptárt is bontunk. Méhészkalapot biztosítunk!
Csináld magad! Mézes lépek fedelezése, és kipergetése, kézi pergetővel. A saját, pergetett méz kóstolása. Teljes termékpalettánk kóstolása.

szabo-meheszet.jpg

Belépő: 1.100 Ft/fő

A méhek világába való betekintés után folytatjuk utunkat PARÁDSASVÁRRA, ahol az Üvegmanufaktúrát keressük fel.

Aki már látott izzó kemencét, látta, hogyan fújják az üveget a mesterek, hogyan készülnek a kristálycsodák, az sosem fogja elfelejteni, aki pedig még nem látta, az nem hagyhatja ki az élményt. Az üveg - tényleg szerelem első látásra!

uveg.jpg

Rénes György és Házi Tibor üvegtervező iparművészek még 1973-ban terveztették meg a Parádsasvár, Petőfi u. 21. szám alatt található üveggyártó manufaktúrát. A huta – benne egy olvasztó- és két hűtőkemencével – néhány év alatt felépült, ám hosszú évtizedekig nem indították be. Az akkori gazdasági-politikai környezet tudottan nem kedvezett az egyéni vállalkozásoknak, a magántőkés befektetéseknek. Később Házi Tibor sajnálatosan korán bekövetkezett halála megpecsételte a kezdeményezés sorsát. Rénes György nyugdíjazásáig a Parád Kristály Manufaktúránál, a „nagy” parádi üveggyárnál dolgozott vezető tervezőként, majd hosszú betegség után, 2005 novemberében ő is elhunyt. A hutát működtető Art Glass Parád Kft.-t Rénes György fia, dr. Rénes Marcell és Berényi Zsolt gépipari automatizálási mérnök hozta létre. Berényi Zsolt a cégvezető.

A gyakorlatilag csaknem teljesen kész, s esztendők óta üresen álló hutaépület kemencéit az eredeti tervek szerint olajjal fűtötték volna. Az elektromos üzemre történő átalakítás megtörtént, az energiaellátást az elképzelések szerint a jövőben napelemek biztosítják. A telken a gyár működtetéséhez szükséges munkálatokat a cég elvégeztette. A hutához annak idején külön megerősített behajtó épült a Petőfi utcától az üzem bejáratáig, ez tovább bővült.

A meglévő hutaépület kiegészült egy körülbelül 80 négyzetméteres épületrésszel, amely a csiszológépek, a késztermékek és nyersanyagok elhelyezésére, a minőségellenőrzésre és egyéb kapcsolódó munkálatokra szolgál. A telek bejárati részén található családi ház iroda, bemutatóterem és mintabolt lesz az átalakítás után.

A parádsasvári üvegmanufaktúra nem “csupán” a helyi üveggyártás hagyományainak újjáélesztője, hanem egyúttal a település egyik fontos turisztikai attrakciója is.

1135.jpg

A látogatás során betekintést nyerhetünk a különlegesen érdekes üveggyártás folyamatába. Ha valaki szeretne, akár vásárolhat is, az itteni termékekből. 

1175.jpg

Belépő: Teljes ár: 1.300 Ft/fő; nyugdíjas: 1.000 Ft/fő.

A három különleges látnivaló megtekintése után a természet egyik csodaszép látnivalója következik, - rövid kirándulást teszünk az ország egyik legszebb vízeséséhez, a Parád közelében lévő Ilona völgyi vízeséshez. Buszunkkal a szép erdei úton a Szent István kút parkolójáig megyünk, - onnan nagyobbrészt aszfalt úton, majd köves földúton egy kis emelkedővel, kb 2 km-es sétával érjük el a vízesést.

Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátra varázslatos Ilona-völgyében ideális kirándulási célpont felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 méter magas Ilona-völgyi vízeséshez vezető sétaút az idilli fekvésű, piknikezésre csábító rétjeivel, pihenőivel, gesztenyefasorával és gyönyörű erdeivel tökéletes élményt ígér.

p420-8.jpg

Parádfürdő után jobbról elhagyjuk az egykori Károlyi-kastély parkját, és egy kiszáradt, hatalmas tölgyfát, az ún. Rákóczi-fát, majd az Ilona-völgy bejáratát jelző faragott székelykapun át jutunk be a völgybe.

Egy másik hatalmas tölgyfa mellett álló Mária-képoszlopot elhagyva folytatjuk utunkat a hangulatos rétek között futó aszfaltos úton, melyet 100 éves vadgesztenyékből és hársakból álló szépséges fasor övez. Elhagyva a Sándor-réti elágazást, utunk bevisz az erdőbe, és hamarosan elérjük jobbról a Szent István-csevice kerekes kútját, melyből érdekes ízű, kalcium-hidrokarbonátos vizet meríthetünk.

Pihenőhelyet is találunk itt, autóval az itteni parkolóig lehet bejönni. A kúttól balra tovább egy lélegzetelállítóan szép rét mellett haladunk el, a S jelzések innen jobbra fordulnak, a P+ jelzések pedig balra átvezetnek a tisztáson. Mi maradunk egyenesen az úton a Z jelzéseket követve, a várbükki elágazás után ismét bevezet az út az erdőbe, majd a patak mentén szép bükkösben haladunk tovább.

dscf0957.jpg

Egy újabb pihenőhely után a Z jelzésű turistaút letér jobbra, mi maradunk a patak völgyében a bal oldali úton immár a ZO turistajelzéseket követve. Átmegyünk a kis hídon, az Ilona-völgy itt már rendesen beszűkül, egyre nagyobb köveket látunk a patakmederben. A kényelmes, széles gyalogút szorosan a patak mellett vezet, majd egyre keskenyebbé és kövesebbé válva, kanyarogva kapaszkodik fel a vadregényes, sziklás völgyben egészen a vízesésig. Még átkelünk egy kis oldalpatakon, majd egy kanyar után megpillantjuk az Ilona-völgyi vízesés függőleges, V alakú sziklafalából alázúduló vízsugarát.

ilona-volgyi-vizeses.jpg

A vízesés elsősorban hóolvadás vagy nagyobb csapadék után látványos, egyéb időszakokban elég vékonyka a szikla felső hasadékából előtörő vízsugár. Hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga azonban minden évszakban megér egy kirándulást.

ilonavolgyi_vizeses_887534_86278.jpg

az-ilona-volgyi-vizeses.jpg

A látványos túra után ismét buszba szállunk és utazunk programunk utolsó helyszínére, EGERSZALÓKRA.

104649965.jpg

A festői kis falu egyik érdekes és népszerű látványossága a Barlanglakások és Sáfránykert.

A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították.Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek.
Egerszalókon a 20.sz. közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. A legutolsókat a 20. század végén még lakták.


barlang2.jpg

A Sáfrány utca végén található barlanglakásokat az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta. 2011-ben az EMVA vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás segítségével megújulhattak.

egerszalok_barlanglakasok_3.jpg

A látogatóknak kellemes időutazásban lehet részük. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit találják. A többi lakás eleink használati tárgyait a II. világháborút megelőző időszak konyhai eszközeit, bútorait helyi gyűjtésből tárja a látogatók elé.

dsc_4062.jpg

Különleges napokon a kemencében sülnek finomságok és kézműveskedésre, gyertyaöntésre is sor kerülhet. A Barlanglakások kellemes hátteret biztosítanak a nyáresti előadásokhoz, koncertekhez, és kiváló rendezvényhelyszínként szolgálnak borbemutatókhoz.

2017-ben kibővültek a barlanglakások és kialakításra került a Sáfránykert.

A 3D mozi filmjének megtekintésével  egy virtuális időutazáson vehetünk részt. Visszatekinthetünk egészen a kőzetek kialakulásáig. Valamint megismerkedhetünk a barlanglakások részeivel, kialakulásával.

egerszalok_barlanglakasok_1.jpg

Belépő: Teljes ár: 1.000 Ft/fő; nyugdíjas: 800 Ft/fő a 3D filmvetítéssel együtt.

A barlanglakásoktól nem messze, ha jut még rá idő, megtekinthetünk egy másik érdekességet is, ez a Betyárbújó kaptárkő.

egerszalok_latnivalo_06.jpg

A kaptárkövek a Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt.

A 10 vagy akár 20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok néhány helyen keményebbé tették, így emelkedtek ki az úgynevezett tufakúpok. Bizonyos elképzelések szerint a kaptárkövek barlanglakásként szolgáltak, erre utalnak a kutatók által néhány helyen megtalált cserépedények is, de kaptár szó miatt felmerülhet az a megoldás is, hogy méhkaptárként szolgáltak a fülkék, melyek elrendezésük alapján alkalmasak is egy méhcsalád fejlődésére, telelésére.

betyarbujo_kaptarko_egerszalok.jpg

Egerszalók leghíresebb látnivalója azonban a nevezetes Sódomb, mely a gyógyfürdő mellett található.

sohegy.jpg

Egerszalók déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, ami Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. 2016 évben a gyógyforrások, a gyógyfürdő és környezete elnyerte a gyógyhelyi minősítést.

sohegy_2.jpg

Ezen természeti csoda lábánál épült fel a Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő, mely a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben.

gyogyfurdo.jpg

A  kút vízhozama 2350 liter/perc. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek a metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét.Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

A gyógyvíz közepes oldottanyag tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes termálvíz, melynek jelentős a szabad szénsav és metakovasav tartalma. A víz 30 nyomelemet tartalmaz - 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású - (F, Si, P, Cr, Mn,Fe, Cz, Zn, Sn, Mo.I,Al, ScTi,As,Ge,Rb, W, B, Ga,Br,Sr, Z, Yr,Nb, Sb, Cs, Ba, Pb).

Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves. A kút: az első kutat 1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva fúrták. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak. 1969-ben épült az első 6 m átmérőjű medence. A második kutat 1987-ben fúrták, amelyből 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A kutak az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető Kft fennhatósága alatt működnek.

19288020.jpg

Ez a sóhegy a törökországi Pamukkalét juttatja az ember eszébe. Rövid sétával megtekintjük mi is ezt az érdekes természeti jelenséget, ahol programunk véget is ér, elindulunk hazafelé. Érkezés a Széna-térre a kora esti órákban. 

Varható költség: 6.500 Ft/fő (busz, útdíj, sofőr költsége) A programnál feltüntetett belépők a helyszínen külön fizetendők.

Jelentkezés: email: vandorbot11@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 203
Heti: 982
Havi: 3 974
Össz.: 38 925

Látogatottság növelés
Oldal: A kecskefarmtól a sódombig - Kalandozás a Mátra vidékén
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vandorbot.hu metrólátogatás - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »