VÁNDORBOT TÚRACSAPAT

Aktuális túráink, útjaink, - leírások, fotók a lezajlott túrákról

LÁTOGATÁS A TÖRLEY GYŰJTEMÉNY ÉS LÁTOGATÓKÖZPONTBAN

2018 február 10

A Törley név ma már fogalom, nemcsak itthon, de a nagyvilágban is, ez a pezsgő az egyik legismertebb, legkeresettebb ital, és az egyik legrégibb pezsgőfajta is. De hogyan készül, mi a története és miért lett világhírű? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk ezen a sétán, melyen a gyár múzeumi részét tekinthetjük meg vezetéssel.

torley.jpg

A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018 január 22

Találkozás a Törley  múzeum bejárata előtt (Budafok, Anna utca 7) 13.30 órakor. A vezetés 14 órakor indul. Megközelítés tömegközlekedéssel: A Deák-térről induló 47-es villamossal kell menni a Leányka utcai lakótelep megállóig, onnan a Leányka utcán át elérhető az Anna utca.

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.

A Törley Pezsgőpincészetnél alkalmazott pezsgőkészítési metódusok megismertetését az érdeklődőkkel, szintén feladatául tűzte ki a Pezsgőpincészet vezetése, a Törley Gyűjtemény megvalósításakor. A pincerendszer ódon falai közt, autentikus helyszínen tudhatják meg a látogatók, hogy hogyan is készül e nemes ital.

torley_2.jpg

torley_3.jpg

A program: a múzeum és az érlelő pince megtekintése szakmai vezetéssel. Ezután három tételből álló pezsgőkóstoló következik a Zsolnay-teremben. A kóstolási mennyiség 1 pohár (kb 1 dcl) pezsgő fajtánként /fő.

A program időtartama kb 2 óra.

A program ára: 3.200 Ft (tartalmazza a szakmai vezetést és a három tételből álló kóstolót).

Jelentkezés: email: vandorbot11@gmail.com

torley_4.jpg

anna_utca_udvar2.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 91
Heti: 172
Havi: 2 057
Össz.: 32 672

Látogatottság növelés
Oldal: Látogatás a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban
VÁNDORBOT TÚRACSAPAT - © 2008 - 2018 - vandorbot-turacsapat.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vandorbot.hu metrólátogatás - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »